ERP nedir?
Birçoğunuzun duyduğu, bazılarınızın kullandığı, buna rağmen yine de herkesçe anlaşılamamış bir kavramdır. “Kurumsal Kaynak Planlama” yani, bildiğiniz adıyla ERP (Enterprise Resource Planning) denilen sistem, organizasyonlara veya kurumlara dair verilerin ve proseslerin tek bir çatı altında entegre edilmesidir. Bu sistemler, teknolojik bir alt yapı bünyesinde barındırılırlar. Şirketlere doğrudan veya dolaylı olarak birçok faydası bulunmaktadır.
ERP alt yapısında donanımsal ve yazılımsal birçok faktör bulunur. Birçok ERP sisteminin entegre edilmesi ve faaliyet gösterebilmesi için organizasyonda bulunan ve elde edilen verilerin depolanması ve birleştirilmesi için veritabanları bulunmaktadır. ERP, mal ve hizmet üretimi için malzeme, işgücü ve makine gibi çeşitli kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Esasında, ERP sistemlerinin temel amacı da, verimliliğin arttırılması ve daha etkin bir kaynak kullanımının sağlanmasıdır. ERP, sistemlerinin çıkış noktası olarak bu amaç gösterilebilir. Operasyonel süreçlerde ve etkinliklerde, daha iyi kararlar verebilmek ve bilgiye daha hızlı bir şekilde erişmek gibi birçok faydadan bahsedilebilir. Bütün bunların yanı sıra, şirketin veya işletmenin kurumsal imajını da iyileştirmesini sağlar. Müşteri açısından da memnuniyet arttırıcı bir etkisi olduğu söylenebilir.
ERP yazılımları, işletmelerdeki çeşitli departmanlarının organizasyonlarını tek bir yerde birleştirmeye olanak tanır. Üretim, pazarlama, muhasebe, finans, müşteri ilişkileri, stok yönetimi veya insan kaynakları gibi birçok uygulamanın ERP sistemlerinin bünyesinde barındırıldığını görebilirsiniz. Her verinin bir veritabanında toplanması, ihtiyaç halinde işlemlerin daha kısa sürede gerçekleştirilmesini de kolaylaştırır. Ayrıca, oldukça kolay sistemler olması sebebiyle, karmaşık işlemlerden de kurtulmak mümkündür.
ERP yazılımları, verimlilik bazında artış sağlarken şeffaf bir işletme oluşumu gerçekleştirmenize ve daha fazla denetim yapabilmenize olanak tanır. Faydaları maddi olarak ölçmek mümkün olmasa da sağladığı ticari faydalar ve stratejik etkinliklerle bu faydaları görebilirsiniz.
Hangi durumlarda ERP sistemlerine dair ihtiyaç doğar? Şirketinizin veya işletmenizin birimlerine ait operasyonlar (iş emirleri, müşteri siparişleri veya finansal veriler gibi) ayrı sistemlerde yer alıyorsa veya kuruma ait bilgileri ofis programlarında ayrı ayrı takip etmeniz gerekiyorsa ERP kullanma vaktiniz geldi demektir. Bilgileri tek bir seferde, tek bir kayıt işlemi ile girebilir ve zaman kayıplarından kurtulabilirsiniz. Ayrı ayrı veriler üzerinden bilgiye erişmek ve farklı sonuçlar elde etmek yerine, tek ve doğru bir bilgiye erişim sağlayabilirsiniz. ERP yazılımlarıyla;
- Satın alma yönetimlerinizi gerçekleştirebilir,
- Üretim yönetiminizi sistematikleştirebilir,
- Proje yönetimini kolaylaştırabilir,
- Finans ve Muhasebe organizasyonlarını daha kolay hale getirebilir,
- Talep yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve dış ticaret yönetimi gibi alanları tek bir çatıda toplayabilir,
- Malzeme ve bütçe yönetimini de kolaylaştırabilirsiniz.