12 Şub · 3 dk okuma
İnşaat Projelerinde Çevre Yönetiminin Önemi
İnşaat projeleri sürdürülürken çevrenin bilinçli olarak da dikkate alınması gerekiyor. İşte bu özellikten yola çıktığımız zaman Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslaklara azami ölçüde riayet edilmesi gerekmektedir. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslaklarda şu ana başlıklar ele alınmaktadır:
Atık yönetimi
Kimyasal maddelerin çevre etki değerlendirmesi
Hava kirliliği yönetimi
Su ve Toprak kirliliği yönetimi
Deniz kirliliği yönetimi gibi birçok alanlarda taslaklar hazırlanmıştır.
Çevre Etki Değerlendirmesinin Hazırlanması
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı olarak görev yapan Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü çevre etki değerlendirmesi taslağı hazırlayarak inşaat projelerinde çevreye olası zararın önüne geçmek amaçlanmaktadır. Bu bakımdan tüm inşaat firmalarının çevre yönetimine ilişkin olarak strateji belirlemesi ve bunu gerekli il müdürlüğü birimlerine düzenli olarak rapor etmesi son derece önemli bir konuyu meydana getirir.
Atık Yönetimin Kapsamı
Atık yönetimi özellikle Sıfır Atık Projesinin hayata geçirilmesiyle beraber daha da önem kazanmaya başladı. Bundan böyle çevreye zarar verecek atıkların kesinlikle önüne geçmek adına her bakımdan gereken kontrollerin yapılarak ciddi anlamda taslakların oluşturulması önemli bir yaklaşım özelliği göstermektedir.
Öte yandan zarar veren çöp atık malzemelerinin de kesinlikle kullanılmaması ve bu sayede sağlığı tehdit eden materyallerin de önüne geçmek atık yönetimi kapsamında değerlendirilmektedir.
Kimyasal Madde Çevre Etki Değerlendirmesi
İnşaat projeleri yürütülürken kimyevi maddelerin çevreye verecek zararının da her açıdan dikkate alınması gerekmektedir. Özellikle endüstriyel inşaat projelerinde meydana gelen fabrika atıkları belli başlı dikkat çeken hususlar arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra yine dikkat çeken özelliklerden bir diğeri olarak her anlamda kimyasal maddelerin çevre etkisine dayanarak ele alınması gerçekten de önde gelen özellik olmaya devam edecektir.
Hava Kirliliği Yönetimi
Hava kirliliği günümüzde de temel sorunlardan biri oluyor. İnşaat projelerinin yarattığı hava kirliliklerinin en aza indirilmesi adına projeyi üstlenen şirketlerin her açıdan konuya duyarlı kalması gerekmektedir. Ancak ve ancak böyle yapılarak her anlamda hava kirliliğinin çok kısa bir süre zarfında önüne geçilmesi olanaklı olabilecek özellik olarak karşımızdaki yerini korumaktadır.
Bunun dışında yine bir başka özellik olmaya devam etmesi adına hava kirliliği yönetimine yönelik olarak değerlendirildiğinde havaya zarar veren her türlü maddelerin tespit edilmesi gerekir.
Su ve Toprak Kirliliği Yönetimi
Suyun ve toprağın her bakımdan temiz tutulması hayat kaynağımız olan bu iki unsur adına gerçekten de önde gelen yaklaşım olmaya devam edecektir. Bu durum dikkate alındığı zaman su kirliliğine neden olan inşaat projelerinin tespit edilerek kirliliğin kaynağının saptanması çok önemlidir. Öte yandan toprağa zarar veren her türlü kimyasal maddelerin kullanımında da çevre etki değerlendirmesi yapılması son derece önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Deniz Kirliliği Yönetimi
Her anlamda denizlerin kirlenmesi deniz mahsullerinden elde edilecek geliri ve onların yaşam alanını bütünüyle ihlal etmektir. İşte bu bakımdan inşaat şirketlerinin projelerinde deniz kirliliğine neden olan her türlü sorunlara karşı yerinde tespit çalışmaları gerçekleştirmesi çok önemlidir.
Sonuç
Sonuç olarak inşaat projelerinde çevrenin çevre etki değerlendirmesi adında bir taslak hazırlanarak kontrol altına alınması ve çevreye verilen zararların tamamen ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için de inşaat projelerini yüklenen firmaların hem teknik alt yapı donanımı açısından hem de personel eğitimi açısından tamamen çağdaş yeterliliklere sahip olması gerekmektedir. Bunlar sağlandığı takdirde çevre kirlilikleri her yönüyle ortadan kaldırılmış olunacak ve böylelikle inşaat projelerinde sosyal sorumluluk ele alınmış olur.
Keşfetmeye Devam Et
Nisan 30 · 5 dk okuma
Hakediş Nasıl Yapılır? Hakediş Örneği
Hakediş, inşaat projelerinde işin ilerlemesine bağlı olarak ödemelerin hesaplanmasıdır. Bu blogda, hakedişin nasıl yapılacağını adım adım açıklayacak ve bir örnekle sürecin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağız. Doğru hakediş, bütçe kontrolü için kritiktir.
Devamını Oku
Kasım 02 · 4 dk okuma
CPM (Kritik Yol Yöntemi) Nedir?
CPM (Kritik Yol Yöntemi), projelerin sürelerini belirlemek ve yönetmek için kullanılan bir tekniktir. Faaliyetlerin sıralanması ve kaynakların etkin kullanımı ile zaman tasarrufu sağlanır.
Devamını Oku
Proje Yönetimi
Aralık 18 · 4 dk okuma
İş Kırılım Yapısı Nedir ? (WBS)
Bu blogda, İş Kırılım Yapısı (WBS) kavramı ele alınacak. Projeleri daha yönetilebilir parçalara ayırarak planlama, zamanlama ve kaynak yönetimini nasıl kolaylaştırdığını keşfedeceğiz.
Devamını OkuBaşarı Hikayelerimiz
Dünya devlerinden küçük orta ölçekli yapılara kadar geniş bir yelpazede 800'den fazla proje yürütmenin gururunu yaşıyoruz