Proje Yönetimi Nedir?
Proje yönetimi bir hizmetten daha çok,çalışanların görevlerini sorunsuz bir şekilde tamamlaması için uyması gereken rotadır. Uyulması gereken noktalar yalnızca yapılacak görevlerden ibaret olmamakla birlikte,aynı zamanda projeyi yüceltme ve her anlamda koruma güdüsüne de sahip olmaktır. Bunlara maliyetleri azaltma,çevreye verilen zararı en aza indirgeme ve harcanan iş gücünü ve enerjiyi minimum düzeyde tutma çabası örnek verilebilir.
Proje Yönetiminin İlk Aşamları ve Tasarım Süreci
Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi adına birinci öncelik, gerekli planlamanın yapılmasıdır. Bunun dışında etkin proje yönetim ekibi kurulabilir bu doğrultuda çeşitli firmalardan destek alınabilir.Proje yöneten ve tasarımdan sorumlu çalışan, projenin başlangıcında projeye dahil edilmelidir. Sadece işini yapmak için orada bulunan bir insan olmayacağından aynı zamanda aynı ortamda vakit geçirileceğinden ve iletişimde bulunulacağından seçim yaparken güven duygusunu ve karşılıklı saygı ve sevgiyi hissetmek de en az projeyi başarılı bir şekilde yürütmesi kadar önemli bir husustur. Yönetim firmasının bu aşamada verebileceği katkılar genellikle yatırım bütçeleri ve risk haritaları ağırlıklı olduğundan sizi iş hayatınıza atıldığınızda yönlendirecek ve sağlam bir şekilde projenizi hayata geçirmenizde rehber olacaktır. Potansiyel sorunları ve alternatif çözümleri gerçekçi olarak size göstermek ve sonuçlarıyla nasıl başa çıkabileceğinizi anlatmak amacıyla proje yönetimi üretim aşaması için büyük önem taşır. Proje Yönetim Firması sürecin nasıl işleyeceğini belirler,böylece önünüzü net görebilirsiniz. Üretim esnasında bir sorunla karşı karşıya kalınacaksa bile buna hazırlıklı olunur ve en az miktarda zarar edileceğinin güveniyle hareket edilir. Böylece projenin izleyeceği yol karşımıza çıkar.Proje Yönetim firması öncelikle süreç yönetimini verimli idare etmeli, hedeflenen bütçe ve ekibin de desteği ile birlikte çalışarak hedeflenen kalitenin sağlanması ve çalışma takviminn takip edilmesi böylece işlerde bir aksama olmaması için elinden geleni yapmalıdır. Tasarım sürecinin tamamlanmasına paralel olarak inşaat yatırım bütçesi netleştirilir böylece inşaat uygulama sürecinin yol haritası güncellenir.
İhale Aşaması
İhale aşamasında Proje Yönetim firmasında öncelikle bir bütçe hazırlanır. Sonrasında ihale dosyaları ve şartnameler devreye girer. İhale dosyası dağıtılır ve teklifin değerlendirilmesi beklenir. Bu aşamanın son kısmında ise değerlendirme toplantıları yapılır ve sözleşme imzalanır.
Yapım Aşaması
Yapım Sürecinde ise ihaleler sonucu seçilecek olan firmalar projeyi hazırlanan programa uygun olarak ilerletip, bütçe kontrolünden maliyet durumuna kadar inceleme yapar. Planların hayata geçirildiği ve artık emin adımlarla ilerleyebileceğiniz aşamaya gelinmiştir. Bu esnada proje yönetiminden sorumlu çalışan,sizi nasıl hızlı ve etkin kılabilir,bu etapta bunun için çabalayacaktır. Yapım evresi özellikle toplantı ve şantiye odaklıdır. Sahaya çıkılıp denetim ve kontrollerin başladığı,verimli olması adına gerekli yönlendirmelerin yapıldığ, çözüm odaklı ve en az zarar hedeflenen aşamadır.
İşletmeye Alma Süreci̇
İşletmeye Alma Süreci, projenin gerekli tüm testlerin, devreye alma ve geçici kabullerin tam ve eksiksiz olarak yapılması sonrasında son kullanıcıya teslim işlemleri başlar ve bu sürecin sonuçlanması proje yönetimin görevlerinin başarıyla tamamlanması anlamına gelir. Bu süreçler, projenin sonlanması ile birlikte ortaya çıkacak ürünü doğrudan etkilediğinden ince elenip sık dokumalı,üretimin verimli olması adına tüm ihtimaller göz önünde bulundurulmalı ve projenin faydalı olması için elden ne geliyorsa yapılmalıdır. Riskler azaltılmalı,önlemler alınmalı,sonuç odaklı ve ileriye yönelik düşünülmelidir. Projenin her bir aşaması sonucun netlik kazanmasına bir adım yaklaşmak demektir. Plan taslağının oluşturulduğu ilk etap dışındaki tüm aşamalar bütçe kontrolü,finansal durumlar ve risk analizleri etrafında döner ve olması gerektiği gibi sonuç odaklı çalışılır.