9 Mar · 3 dk okuma

SaaS Nedir Öğrenelim!

SaaS (Software as a Service) internet aracılığıyla hizmet olarak kullanılan yazılım uygulamalarının son kullanıcılara sunulmasını gerçekleştirilme biçimidir. Bu servisi kullanmak için herhangi bir kurulum yapmanıza gerek yoktur. Saas modeli diğer yazılımlardan farklı olarak her türlü performansta ki bilgisayarda sadece basit bir web sayfası aracılığıyla kullanılabilen, anında erişim sağlayabileceğiniz bir sisteme sahiptir.

Saas diğer hazır paket programlara göre daha uygun maliyetli olmasıyla dikkat çekmektedir. Ödeme şekli olarak çoğunlukla kullandığın kadar öde modeli ile fiyatlandırılan bir yazılım türüdür. Saas kabaca bir bulut hizmeti sağlayıcısından, bir ana sunucudan web tabanlı bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir yazılım türüdür.

Saas Modeli

Günümüz iş dünyasında yeni ekonomik düzende hızla değişen ve gelişen yeniliklere çok hızlı bir şekilde adapte olmak şirketler için hayatta kalmak adına oldukça önemlidir. Artık her firma çeşitli olarak yazılım programları kullanmaktadır. Çoğu yazılım programları yüksek maliyetli ve kompleks yapılara sahiptir. Saas modeli ise bu yüksek maliyetli ve kompleks yapılara alternatif olarak daha düşük maliyetli bir şekilde aynı avantajlara ulaşmayı sağlar.

SaaS Modelinin Temel Özellikleri

  • SaaS modeli güvenlik ve lisans maliyetlerini sıfırlar.

  • Saas modeli her yerde web tarayıcıları ile hizmet alma imkanı ve aldığınız hizmeti kullandığınız süre kadar ödeme avantajı sağlar.

  • SaaS yazılımları merkezi güvenlik ve merkezi güncelleme özelliğine sahiptir.

  • Yazılım uygulamalarının son kullanıcıya ağ tabanlı erişimi ve yönetimi.

  •  Uygulamanın one to one (tek seferlik) ilişkisi yerine one to many (çoklu kullanıcı mimarisi) stratejisi ile sunulması sonucu gelen yönetimsel, ortaklık ve fiyatlandırma.

Saas Modelinin Kullanım Alanları

SaaS modelinin çoğunlukla insan kaynakları yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, birlikte çalışma sistemleri ve satın alma süreçlerinde yaygın olarak kullanıldığı belirtiliyor. Bu tip ya da buna benzer finans, iş zekası gibi alanlarda SaaS sistemi kullanarak işlemlerinizi daha hızlı ve sistematik olarak gerçekleştirebileceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Saas Senaryoları

Saas modeli hizmetlere bir web tarayıcısı kullanarak, internet üzerinden erişebilirsiniz. Bu uygulamalara Outlook, Hotmail gibi web tabanlı e-posta hizmeti sağlayan uygulamalar örnek olarak gösterilebilir.

Yukarı da belirttiğimiz örnekler ücretsiz kişisel kullanıma yönelik hizmetlerdir. Ayrıca kurumsal olarak da Saas sistemlerini kullanmak mümkün. Satış, iş birliği, iş takvimi, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), insan kaynakları yönetimi, kurumsal kaynak planlama (ERP) ve belge yönetimi gibi alanlarda da gelişmiş kurumsal uygulamalar mevcuttur.

Saas Modelinin Avantajları

  • SaaS yazılımları bulut sistemi olarak kullanıcıya sunulduklarından kurulum gibi işlemler gerektirmeden uygulamaya hemen erişim avantajı sağlar.

  • SaaS uygulamalarının lisans için herhangi bir bedel ödemesi olmayıp, kullandığın kadar öde modeline sahip olduğu için diğer yazılımsal uygulamalara göre çok daha düşük maliyet avantajı sağlamaktadır.

  • Geleneksel yazılım uygulamalarında yaşanılan işlem sistemi veri tabanı destekleme problemine SaaS yazılımlarında karşılaşmak mümkün değil. Çünkü SaaS uygulamaları sizlere sisteme entegre edilmiş olarak sunulmaktadır.

  • SaaS uygulamalarına internet erişimi sağlayabildiğiniz her türlü araç ile (bilgisayar, cep telefonu, tablet vs.) her yerden istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

  •  SaaS uygulamaları sahip oldukları merkezi güncelleme ve yedekleme özelliği ile güncelleme yedekleme işlemlerini sizin yerinize yapıyor ve sizlere her zaman en güncel şekilde uygulamaları kullanma imkanı sağlıyor.

  • SaaS yazılımı sağlayıcılar genellikle kullanıcılara birden çok abonelik seçeneği sunarak hem maliyeti azaltıyor hem de ihtiyaca yönelik abonelik türü sağlamınıza olanak veriyor.

Keşfetmeye Devam Et
SAP Aralık 19 · 4 dk okuma
SAP Nedir? SAP Modülleri Hangileridir?

SAP, işletmelerin iş süreçlerini kolaylaştıran, verimliliği artıran bir kurumsal yazılım sağlayıcısıdır. Farklı modülleri (Finans, Lojistik, İK vb.) ile verileri merkezi bir sistemde yönetir, karar alma süreçlerini hızlandırır ve rekabet avantajı sağlar.

Devamını Oku
SLA Süresi Mart 04 · 4 dk okuma
SLA Süresi Nedir? Neyi İfade Eder?

SLA (Service Level Agreement) süresi, bir hizmet sağlayıcısının belirli bir süre içinde sağladığı hizmetin kalitesini ve performansını tanımlar. SLA, hizmetin ne zaman sağlanacağı, yanıt süreleri ve çözüm süreleri gibi unsurları içerir.

Devamını Oku
SAP Mart 16 · 3 dk okuma
SAP Nedir? Ne İş Yapar?

SAP, iş uygulamaları geliştiren bir yazılım şirketidir ve kurumsal kaynak planlaması (ERP) için kullanılır. Finans, üretim ve insan kaynakları gibi süreçleri entegre ederek verimliliği artırır. Bulut uyumlu sistemleriyle maliyet tasarrufu sağlar.

Devamını Oku

Başarı Hikayelerimiz