Satınalmanın Önemi ve Maliyet Düşürme Stratejileri
Akıllı finansal kararlar vermek, işletmenizin sürdürülebilirliği ve kârlılığı için büyük önem taşır. İşletmeniz için faydalı olabilecek stratejiler geliştirmeniz gerekir. Satınalma, bazen akıllı finansal kararlar alma noktasında en büyük engeliniz olabilir. Herhangi bir satınalma stratejiniz yoksa veya satınalma faaliyetleriniz için rastgele kararlar alıyorsanız, maliyetlerinizi gözden geçirmelisiniz. Ürünleri doğru zamanda alıyor musunuz? Tedarikçilerinizi etkin ve verimli bir şekilde karşılaştırabiliyor musunuz? Satın aldığınız ürünler, yeterli kalitede mi? Satın aldığınız ürünlerin maliyeti yüksek mi? Teslimat süreci nasıl işliyor? Bu sorulara vereceğiniz tüm yanıtlar, sizin başarılı bir satınalma yapıp yapmadığınızı anlamaya yardımcı olur.
Satınalma neden önemli? Tarihsel olarak da incelerseniz, satın almanın mümkün olan en düşük fiyatı elde etme konusunda kilit bir role sahip olduğunu görebilirsiniz. Mümkün olan en düşük fiyatı elde etmek ise tedarikçilerle geliştirilen olumlu ilişkiler ile mümkün olmuştur. Doğru malzemelerin seçimi, doğru fiyat eğrisi ve doğru zaman işlerinizin yürümesi için de önemlidir. Satın almayı, saati çalıştıran dişlilere benzetebiliriz. Her dişli bir diğerini hareket ettirerek saatin çalışmasını –sürecin tamamlanmasını- sağlıyor.
Satınalmanın önemi ve maliyet düşürme stratejileri, zaman içerisinde tedarik ilişkilerini ve sözleşmeleri etkilemiştir. Daha çok maliyet tasarrufunun öne çıkmasıyla beraber süreç iyileştirmeleri, ürün iyileştirmeleri ve daha iyi tedarikçiler veya mevcut tedarikçilerin geliştirilmesi gibi konular satınalmanın gündeminde yer almaya başlamıştır.
Maliyet Düşürme Stratejileri
Satınalma yaparken maliyetlerimi nasıl düşürebilirim? sorusu kafanızı kurcalayabilir. Maliyetlerini düşürmek için birçok yöntem bulunur, temelden yani harcama analizi ile başlayarak maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.
Harcama Analizi: Geçmiş harcamalarınızı inceleyebilir ve ileriye yönelik harcamalarınızda gereksiz harcamaların önüne geçebilirsiniz. Hatta ileriye yönelik tahminlemeler yapan bir yazılım kullanmak, daha verimli sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Giderlerinizi daha erken denetleyerek olası riskleri de azaltabilirsiniz.
Çalışanlarınız İçin Eğitim: Çalışanlarınız için vereceğiniz eğitimler, maliyetleri düşürmenin bir diğer yolu olabilir. Çalışanlarınızı eğitmek, şirket verimliliğinizi arttıracaktır ve kârlılığa olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Çalışanlarınızın karar verme yetisi gelişecek ve daha iyi kararlar alacaklardır.
Tedarikçi İlişkileri: Tedarikçilerle olan ilişkileriniz, satınalma maliyetlerinizi düşürmek için oldukça önemlidir. İlişkilerin nasıl yürütüleceği önceden belirlenmelidir. Tedarikçilerle olan işbirliğinizi güçlendirmelisiniz. Böylece karşılıklı yararlı stratejiler ortaya çıkabilir. Sadece bir tedarikçiye bağımlı kalmak da sizin için iyi olmayacaktır. Alternatif tedarikçileri keşfedebilir ve mevcut tedarikçinizden daha uygun fiyata sahip ürünler satan tedarikçiler ile işbirliği kurabilirsiniz. Bunun için geliştirilmiş olan yazılımlar yine işinizi kolaylaştıracaktır. Sistem üzerinden size teklif veren birçok tedarikçiyi değerlendirebilir ve en iyi teklifi veren tedarikçi ile kolayca anlaşabilirsiniz.
Taleplere Göre Maliyet Tasarrufu: Taleplerinizi iyi bir şekilde yönetmek oldukça önemlidir. Satın alma taleplerinizi oluşturmadan önce; bu ürüne gerçekten ihtiyacım var mı? diye sormak gerekir. Daha efektif çözümler bulabilir ve taleplerinizi daha makul seviyelere çekebilirsiniz. Örneğin; bir projenin takibi için seyahatlerinizi azaltabilirsiniz. Yapacağınız yüz yüze görüşmeler yerine video konferansları tercih edebilirsiniz.
Toplam Maliyetlerinizin Yönetimi ve İyileştirilmesi: Toplam maliyetleriniz için bir analiz gerçekleştirmek ilk adımınız olmalı. Bir ürünün toplam satın alma maliyetinde toplam tedarik maliyeti ve Just in Time gibi yöntemler geliştirilmiştir. İşlem maliyetinin azaltılması için bazı maliyetleri sınırlandırmak işe yaracaktır. Tüm süreci bir yazılım ile kontrol etmek, toplam maliyetinizi etkileyen unsurları bulmanıza yardımcı olur. Manuel alanları otomatikleştirmek, kaynak bulma ve tedarik süreçlerini yönetme konusunda tasarruf sağlar.
İnşaatta Maliyet Düşürme
İnşaat projeleri, belki de satın alma faaliyetlerinin en yoğun gerçekleştiği yerlerdir. Hammadde temini ve malzeme kullanımı konusunda maliyetler, projede tasarruf etmek için iyi bir şekilde takip edilmelidir. Projelere başlamadan önce teklif kalemlerini takip edebileceğiniz ve kurlardaki değişiklikleri –inşaat projelerinde birçok hammaddenin döviz bazlı olduğu düşünülürse- göz önünde bulundurabileceğiniz yazılımlar, işinizi kolaylaştıracaktır. İnşaatta maliyetleri düşürmek için DIGITA YoneTeam ilk etapta size %3 ile %5 arasında maliyetlerinizi azaltabileceğiniz çözümler sunar. İnsan kaynaklı hataları minimize etmenize yarayacak bu yazılım, özellikle taşeronlar ile yapılacak hakediş miktarı hesaplamalarında büyük kolaylık sağlayacaktır.
Sonuç
Satın alma işlemleri olsun veya işletmenizdeki diğer projeler ve iş süreçleri olsun, maliyetleri düşürmenin en temel yolu, planlı ilerlemektir. Olası riskleri öngörebilmek ve riskleri en az hasarla atlatabilmek gerekir. Manuel sistemlerden kurtularak tüm iş sürecinizi otomatikleştirmek size büyük kolaylık sağlayacağı gibi tahminlerinizde geleceğe yönelik en yakın sonuçları elde etmenizi sağlar. YoneTeam, bunu sizin için sağlayan özel bir yazılımdır. YoneTeam ile maliyet düşürme stratejilerinizi çok kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.