6 Mar · 3 dk okuma

DCS (Dağıtılmış Kontrol Sistemi) Nedir?

DCS Nedir?

Dağıtılmış Kontrol Sistemi (DCS),  günümüzde yaygınlaşan akıllı cihazların ve sahadaki otobüslerin kullanımıyla ön plâna çıkmaktadır. Eski merkezi kontrol sistemine kıyasla, büyük ve karmaşık endüstriyel süreçlerde, DCS’nin etkileri görülebilir. Yani, tüm makineleri çalıştıran merkezi bir kontrol sisteminin aksine, bir DCS, bir makinenin her bölümünün işlemi yapan kendi özel denetleyicisine sahip olmasını sağlar. Bir fabrika, makine veya kontrol alanı boyunca coğrafi olarak dağıtılmış kontrol döngülerini kullanan dijital bir otomatik endüstriyel kontrol sistemi de denilebilir. Tesislerin veya endüstriyel proseslerin otomatik olarak kontrol edilmesi işlemi olarak açıklanabilir.

Dağıtılmış kontrol sistemi mimarisi, kontrol, proses kalitesi ve tesis verimliliğinin güvenilirliğini arttırmak için size daha kazançlı yollar sağlar. Günümüzde kimyasal tesisler, petrol ve gaz endüstrileri, gıda işleme birimleri, nükleer enerji santralleri, su yönetim sistemleri, otomobil endüstrileri vb. birçok endüstriyel alanda dağıtılmış kontrol sistemine rastlamak mümkündür.

Bir DCS, saha boyunca yüksek hızlı bir iletişim ağı ile bağlı birkaç yerel denetleyiciye sahiptir. Her denetleyici kendi başına çalışırken, bir operatör tarafından işletilen merkezi denetim tarafı bulunur. DCS, endüstriyel prosesleri kontrol etmek ve emniyetlerini, maliyet etkinliklerini ve son olarak güvenilirliklerini arttırmak için kullanılır. Dağınık kontrol sisteminde, veri toplama ve kontrol işlevleri, işlevsel ve coğrafi olarak tesis üzerinde dağıtılan ve kontrol veya veri toplama işlevlerinin gerçekleştirildiği alanın yakınında bulunan mikroişlemci tabanlı birimlerden oluşan bir dizi DCS denetleyicisi aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu denetleyiciler, kendi aralarında ve ayrıca denetleyici terminaller, operatör terminalleri gibi diğer denetleyicilerle iletişim kurabilmektedir. 

Dağıtılmış bireysel otomatik kontrolörler, sensörler ve aktüatörler gibi alan aygıtlarına bağlanır. Bu kontrolörler, toplanan verilerin, farklı saha otobüsleri vasıtasıyla diğer hiyerarşik kontrol cihazlarına paylaşılmasını sağlarlar. Denetleyiciler arasındaki iletişimi sağlamak için farklı alan veriyolu veya standart iletişim protokolleri kullanılır. Bunlardan bazıları Profibus, HART, ark net, Modbus vb.

DCS, çok sayıda sürekli kontrol döngüsünün izlenmesi ve kontrol edilmesi gereken büyük ölçekli işleme veya üretim tesisleri için en uygundur. Dağıtık kontrolörler için kontrol görevlerinin bölünmesinin ana avantajı, DCS'nin herhangi bir parçasında hata olduğunda tesis başarısız bölümden bağımsız olarak çalışmaya devam edebilmesidir. 

Dağıtılmış Kontrol Sistemlerinin (DCS)  Yaygın Olarak Kullanıldığı Alanlar

Dağıtılmış kontrol sistemleri, servis süreçlerinde de yaygın olarak kullanılır; bunlar:

•        Tarım
•        Kimyasal bitkiler
•        Petrokimya (petrol) ve rafineriler
•        Nükleer enerji santralleri
•        Su arıtma tesisleri
•        Kanalizasyon arıtma tesisleri
•        Gıda işleme
•        Otomobil üretimi
•        İlaç imalatı

Bir DCS’in içerisinde yazılım ve donanım elemanları bulunur.Kurulum maliyetleri, kontrol cihazlarının büyük bir kısmıyla birlikte yerel kurulumun kolaylığı ile en aza indirgenir. 

Keşfetmeye Devam Et
Dijital Dönüşüm Kasım 27 · 4 dk okuma
Dijital Dönüşüm Nedir? Ne Değildir?

Dijital dönüşüm, işletmelerin dijital teknolojileri kullanarak süreçlerini, iş modellerini ve müşteri deneyimlerini iyileştirmesidir. Bu süreç, sadece teknolojik değişiklikleri değil, aynı zamanda kültürel bir dönüşümü de gerektirir.

Devamını Oku
SaaS Mart 09 · 3 dk okuma
SaaS Nedir Öğrenelim!

SaaS (Software as a Service), yazılımların internet üzerinden sunulmasını sağlayan bir modeldir. Kullanıcılar, bu yazılımlara abonelikle erişir ve genellikle güncellemelerle bakım hizmetleri de içerir. Bu sayede maliyetleri düşürür ve esneklik sunar.

Devamını Oku
SAP Mart 16 · 3 dk okuma
SAP Nedir? Ne İş Yapar?

SAP, iş uygulamaları geliştiren bir yazılım şirketidir ve kurumsal kaynak planlaması (ERP) için kullanılır. Finans, üretim ve insan kaynakları gibi süreçleri entegre ederek verimliliği artırır. Bulut uyumlu sistemleriyle maliyet tasarrufu sağlar.

Devamını Oku

Başarı Hikayelerimiz