22 Oca · 3 dk okuma

Hasar Kontrolü: İnşaatlarda hata yönetiminin 5 yolu

İnşaat sektöründeki tüm projelerde üstlenici firmanın hata yönetimi üzerine geniş kapsamlı bir yönetim organizasyonu gerçekleştirmesi şarttır. Bu sayede iş kazaları başta gelmek üzere pek çok olumsuz sonuçların da anında önüne geçilmiş olacaktır. Elbette bu durumda da inşaat sektöründe yaygın olarak yaşanan bu tip sorunların kesinlikle yaşanmaması için gerekli tüm tedbirler alınmış olacaktır.

İnşaat sektöründe hata yönetimi ve hataların maksimum düzeyde kontrol altına alınması için gerekli olan birtakım yöntemler yer almaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:

- Hata Tespiti

- Nedensellik bağı (illiyet bağı)

- Yazılım destekli hata yönetimi

- Raporlama stratejisi

- Projenin Ana Planı gibi birtakım sistemlerle hata yönetiminin kontrol altına alınması sağlanabilmektedir.

 

A. Hata Tespiti

İnşaat sektöründeki projelerin titiz bir şekilde yürütülmesi kadar hataların her anlamda tespit edilmesi de son derece önemli bir konu olarak karşımıza çıkacaktır. Çünkü hataların tespit edilmesiyle gerekli tüm önlemler alınacak ve mevcut alt yapının da buna göre yeterli düzeye taşınması her açıdan mümkün hale gelecektir. Bu nedenle son derece önemli bir konuyu teşkil ettiğini kesinlikle dile getirmemiz gerekecektir.

 

B. Nedensellik Bağı

Yine dikkat çeken bir diğer nokta ise hata kontrolünün en iyi şekilde denetlenmesi bakımından nedensellik bağının çok iyi derecede analiz edilmesidir. Yürütmekte olduğunuz bütün projelerde daima neden-sonuç ilişkisine dayanarak hasar kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Elbette tüm bunlar alanında uzman kişilerce gerçekleştirildiği zaman başarıya ulaşması her anlamda mümkün olacaktır.

Öte yandan nedensellik bağı altında hatanın çıkış noktası yani kaynağının tespit edilmesi de gerekmektedir. Bu ileride benzer hataların oluşması riskini tamamen ortadan kaldıracağı gibi bunun gibi problemler ortaya çıkmasını da büsbütün engelleyecektir.

 

C. Yazılım Destekli Hata Yönetimi

Elbette yazılım kullanılarak inşaat projelerin teknik takibinin yapılması gerekmektedir. Bu dijitalleşme yolunda adım adım ilerleyen tüm kurumların vazgeçilmez bir özelliği olmaya devam etmektedir. Piyasada yürütmekte olduğunuz projelere yönelik olarak yazılım hizmeti veren birçok şirket yer almaktadır. Geliştirdikleri yazılımsal programlar aracılığıyla tek merkezden proje yönetimi mümkün hale gelecektir.

 

Ç. Raporlama Stratejisi

Hataların asgari düzeye indirilmesinde mutlaka tüm süreçlerin raporlanarak yetkili birimlere gönderilmesi gerekmektedir. Ancak ve ancak böyle yapıldığı zaman her anlamda inşaat projesinin tüm yönleriyle denetim mekanizması sağlam temellere oturtulmuş olacaktır. Bu da son derece önemli bir ayrıntıyı teşkil etmesi açısından gerçekten de dikkat kaçmaması gereken bir konudur.

Raporlama yöntemi olarak inşaat projelerinde kullanılan birçok kriter yer almaktadır. Bu kriterler arasından en makul olanı dikkate alındığı zaman her halükarda raporlama stratejisinin başarıya ulaşması mümkün hale gelmiş olacaktır.

 

D. Projenin Ana Planı

Projenin tüm hatlarıyla taslağının oluşturulması gerçekten de dikkat çeken bir diğer noktayı oluşturacaktır. Böylelikle her anlamda projenin tüm yönleriyle ele alınması, sistematize edilmesi mümkün olacaktır. Eğer üzerinde çalıştığınız projenin önceden herhangi bir taslağını oluşturmadınızsa bu durumda gerçekten de hasar yönetiminin başarıya ulaşması beklenemez.

Öte yandan inşaat projelerinin teknolojik alt yapısının da son derece profesyonel ellere bırakılması sonucu başarıya ulaştırmak adına bir diğer önemli noktayı teşkil edecektir. İşte ortada duran tüm bu ayrıntılar esas alındığı zaman her bakımdan tamamen hata kontrolünün başarıya dönüştüğü görülebilecektir. Elbette bu durum üstlenici firmanın yürüttüğü projedeki başarı oranını katlayarak ilerletmesi adına gerçekten de önemli bir husus olarak karşımıza çıkar. Bunun için mutlak surette projenin tüm ana planını çıkarmanız gerekecek ve her halükarda ele almanız istenecektir.

 
Keşfetmeye Devam Et
Nisan 30 · 5 dk okuma
Hakediş Nasıl Yapılır? Hakediş Örneği

Hakediş, inşaat projelerinde işin ilerlemesine bağlı olarak ödemelerin hesaplanmasıdır. Bu blogda, hakedişin nasıl yapılacağını adım adım açıklayacak ve bir örnekle sürecin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağız. Doğru hakediş, bütçe kontrolü için kritiktir.

Devamını Oku
Kasım 02 · 4 dk okuma
CPM (Kritik Yol Yöntemi) Nedir?

CPM (Kritik Yol Yöntemi), projelerin sürelerini belirlemek ve yönetmek için kullanılan bir tekniktir. Faaliyetlerin sıralanması ve kaynakların etkin kullanımı ile zaman tasarrufu sağlanır.

Devamını Oku
Proje Yönetimi Aralık 18 · 4 dk okuma
İş Kırılım Yapısı Nedir ? (WBS)

Bu blogda, İş Kırılım Yapısı (WBS) kavramı ele alınacak. Projeleri daha yönetilebilir parçalara ayırarak planlama, zamanlama ve kaynak yönetimini nasıl kolaylaştırdığını keşfedeceğiz.

Devamını Oku

Başarı Hikayelerimiz