İnşaat alanındaki proje yönetimlerinin hazırlanmasından devreye konulmasına dek birtakım sık karşılaşılan problemler yaşanmaktadır. Bu problemler genellikle proje müdürünün ekibinin motivasyonunu sağlayamaması, projede görev alan çalışanların verimsizliği ya da şirketin mali kriz yaşaması neden olmaktadır. Her ne şekilde olursa olsun inşaat projelerinde mutlak surette karşı karşıya kalınacak sorunların en aza indirilmesi için birtakım önlemler alınmalıdır. Ancak öncelikle bu 10 sık karşılaşılan sorunların neler olduğunu kesinlikle ele almamız gerekmektedir.
1. Mali Sorunlar
Elbette proje yönetiminde mali sorunlar başı çekmektedir. Projenin askıya alınması, uzaması veya değiştirilmesinin altında yatan esas neden mali sorunlar yüzündendir. Bu inşaat sürecini de etkileyen çok önemli bir problemdir.
2. İnsan Kaynakları
Proje yönetimi sürecinde personelden kaynaklanan sorunların da sıklıkla karşımıza çıktığını kesin olarak belirtmemiz gerekmektedir. Verimli insan istihdamı sağlamada karşılaşılan güçlükler, çalışan motivasyonunun eksikliği veya projeyi benimsememe gibi sorunlar proje yönetiminde sıklıkla karşılaşılan 10 sorundan biri olmaya devam etmektedir.
3. Projeden Kaynaklı Sorunları
Projenin bilhassa kendisinden kaynaklı sorunlar da sıklıkla sorunların başını çekmektedir. Gerçekten de ucu açık ve uygulamaya dökmenin son derece imkansız hale gelebileceği birçok sorunlar yer almaktadır. İşte bu sorunlar projeden kaynaklı sorunlar olarak ele alınmaktadır.
4. Proje Müdüründen Kaynaklanan Sorunlar
Projeyi yöneten kişinin yani proje müdürünün kesinlikle alanında uzman olması gerekmektedir. İyi bir yönetici her şeyden önce ekibini iyi bir motive edici kişiliktir. Bu yüzden ekibinin işine tam anlamıyla motive olabilmesi adına tüm yapılması gereken her şeyi yapacaktır. Böyle olunca da proje müdürüne çok büyük sorumluluk düştüğünü bir kere daha kesinlikle belirtmek gerekmektedir.
5. Teknik Alt Yapı
Teknik yetersizliklerin de neden olmasıyla birtakım sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Genellikle inşaat malzemelerinin eksik olması, ekipmanların yetersizliği, insan gücünün yetersizliği teknik anlamda tüm bu sorunların arasına girmektedir. Elbette bunlar da proje yönetimini başlı başına çıkmaza sokan gelişmeler arasında gelmeye devam etmektedir.
6. Muhasebe
Proje yönetiminin risk yönetimi çok önemli bir ayrıntıdır. Projenin başlamasından bitirilmesine kadar geçen tüm evrede kılı kırk yararcasına muhasebe süreçlerinin kayıt altına alınması gerekmektedir. Böylelikle her anlamda işlerin mali yönünün kayıt altına alınması, finansal alt yapının en iyi şekilde tesis edilmesi anlamına gelir.
7. Finansal Kaynak
Proje yönetimini zora sokan bir diğer zorluk projeyi üstlenici firmanın banka kredisi çekmede güçlük yaşaması ya da benzer zorluklarla karşı karşıya gelmesiyle finansal kaynak bulmada, sponsor bulmada güçlüklerle karşı karşıya kalması her bakımdan sorunlar arasında yer almaktadır.
8. Raporlama
Raporlama çok önemli bir istihbarattır. Raporlama sadece yazılı metin demek değildir. Raporlamanın içeriği çok önemli bir konudur. Rapor edilmiş bir proje yönetimi ile rapor edilmemiş proje yönetimi arasında büyük farklar bulunmaktadır. Raporlama süreci adım adım yürütülmüş bir proje başarıya ulaşırken raporlama süreci takip edilmemiş projeler ya yarıda kalmakta ya da üstünkörü inşaat projeleri meydana gelmektedir.
9. Fiyat Teklifi
Proje yönetimlerinde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan birisi de inşaat projelerindeki fiyat teklifleridir. Gerek risk payı gerek amortisman payı gerekse diğer mali krizler her anlamda proje yönetimlerinin belli başlı sorunlarından biri olmaya devam etmektedir.
10. Proje Analizi
Projelerin her bakımdan mutlak surette analiz altına alınmaları gerekmektedir. Eğer proje analiz edilmezse bu durumda da brtakım sorunlar çıkacak ve bu pürüzler nedeniyle projenin askıya alınması bile gündeme gelecektir. İşte tüm bunlardan dolayıdır ki kesinlikle bu sorunlara karşı önlem alınması gerekir.