Uğraşınız ne olursa olsun, fark etmeksizin bir web sitesine sahipseniz, arama motorlarıyla iyi geçinmeniz gerekiyor. Arama motorlarının dikkatini çekebilmek ve onların güvenini kazanabilmek için SEO çalışmalarının son yıllarda oldukça yaygın bir şekilde kullanıldığına tanık olmuşsunuzdur. Bunu birebir tecrübe ettiğiniz zamanlarda, arama sayfalarında yüksek bir sıralamaya sahiptiyseniz yaptığınız işe ilişkin verimliliğin de arttığını gözlemlemişsinizdir.
Örneğin; sizin için ziyaretçi trafiği ve sitenizdeki sayfalara ilişkin ziyaretler önem teşkil ediyorsa, bu sayının SEO çalışmaları ile hatrı sayılır bir şekilde arttığını görebilirsiniz. Eğer, ürün satışı veya çeşitli hizmetler veren bir web sitesiyseniz, kâr marjınızın da yüksek ivmelere ulaştığını görebilirsiniz. Tüm bunlar ise artık SEO ile mümkün. Search Engine Optimization; işlerinizi, hobilerinizi veya ürünlerinizi daha geniş kitlelere ulaştırır ve hatta küresel çapta bir bilinirlik kazanmanızda etkili olur.
Tüm bunlar güzel iyi hoş, fakat süreç o kadar kolay değil. Eğer, SEO konusunda veya arama motorlarının güvenini kazanma konusunda başarılı değilseniz bir adım geride başlamanız gerekir. Önce, arama motorlarının güvenini kazanmanız ve daha sonra iyileştirme çalışmalarına başlamanız gerekir. İyileştirme çalışmaları ise aylar süren çalışmaların sonunda (yapacağınız çalışmaya göre değişiklik gösterebilir) meyvelerini verecektir. Bu yüzden, özenli bir çalışma için dikkat etmeniz gereken hususlar bulunuyor. Bunları, iyi SEO çalışması için 10 yapılması gerekenler kuralı olarak not edebilirsiniz.
1. Güncel Kalmak
Google’ın veya diğer arama motorlarının gerçekleştirdiği yenilikler ve geliştirmeler, sizi sürekli güncel kalmaya zorlar. Bunlar olmasa dahi, dijital dünyanın değişen yapısına ayak uydurmak için güncel kalmak önemli bir yer tutuyor. Sitenizin teknik altyapısından tutun ki, site içerisinde yer edinmiş içeriklere kadar güncel bir web sitesine sahip olmanız gerekiyor. Özellikle içerik yönünden zengin, özgün ve sürekli girişler siteniz için oldukça olumlu sonuçlar getirecektir. İçerikler; blog yazıları olabilir, sayfalar olabilir veya yorumlar olabilir. Web sitenize göre bunları çeşitlendirmek sizin elinizde…
2. İndekslendiğiniz Yaş
Google başta olmak üzere, arama motorları sitenizin dizine eklenmiş yaşıyla ilgilenmektedir. Yeni indekslenmiş bir sitenin arama motorlarıyla biraz uğraşması ve zaman harcaması gerekir. Dizine eklenmiş sitelerin işi, yeni sitelere nazaran daha kolaydır. Özellikle, Google bazlı çalışmalar için bu duruma dikkat etmek gerekir.
3. Her Yerden Erişilebilir Olma
Mobil dünyanın hakimiyeti altına giren dijital dünyada, mobil cihazların etkinliği göz ardı edilmemelidir. Daha çok kitleye ulaşmanın ve bu kitlenin de web sitenize ulaşabilmesi için, her yerden erişilebilir olmalısınız. Web sitenizin mobil, tablet ve masaüstü uyumluluğuna dikkat etmelisiniz. Özetle responsive tasarımlar, kullanabilir ve sitenizi bu başlık altında optimize edebilirsiniz.
4. Anahtar Kelimelere Özen Gösterin
Anahtar kelimeler, SEO çalışmalarının temelinde yer alırlar. Google, kullanıcı odaklı çalışmalar ister. Yani, insana odaklanır. İçeriklerinizi, arama motorlarına göre düzenlemeniz gerekir. İçeriğinizin anahtar kelime merkezli olması gerekir, fakat bu durumu abartmamanız kaydıyla… Tam eşlemeli anahtar kelimeler için oranlara dikkat etmelisiniz. Daha çok doğal ve organik içerikler önem arz ettiğinden, anahtar kelimeler için zorlama yapmanız gerekmez. Anahtar kelimeleri içerik içerisinde serpiştirebilirsiniz. Spam algısı yaratmaktan kaçınmanız gerekir.
Üst başlıklarda birincil anahtar kelime kullanımı yapabilirsiniz. H1 ve H2 etiketleri içerisinde mutlaka birincil anahtar kelimenin kullanılması gerekir. Ayrıca, ilgili sayfanın adresinde de anahtar kelimenin kullanımı önemlidir.
5. Diğer Web Siteleri İle Etkileşim İçerisinde Olun
İç ve dış bağlantılar gerçekleştirerek, sitenize gelen ziyaretçileri arttırabilirsiniz. Sürekli etkileşim halinde olmak, size iç ve dış besleme sağlayacaktır. Blog ve web sitesi listeleme siteleri bu konuda size yardımcı olabilir. Farklı sitelerde veya bloglarda kendi sitenizle ilgili yorumlar ve yazılar bırakabiblirsiniz.
6. İçerik Her Zaman Tahtın Sahibi
İçerikler, SEO’nun belkemiği olarak görülürler. Özgün bir içerik her zaman Google tarafından ilgiyle karşılanır. Google, kullanıcı dostu çalışmaları ve içerikleri sever. Google’ın güvenini kazanmak ve sıkı ilişkiler kurmak için, sitenizde barındırdığınız ve eklediğiniz içeriklerin kalitesi ve özgünlüğü önemlidir.
İçerikleriniz azalıyorsa, sıralamalarınız da azalacak ve düşüşe geçecektir. İçerik girmeye verdiğiniz kadar, içeriğin kendisine de değer vermelisiniz. Kullanıcılara mümkün olduğunca bilgi verebilmek ve onların sorunlarına yeterli cevabı verebilmek önemlidir.
7. Yer ve Adres Değişikliklerinden Kaçının
İhtiyaç duymadıkça alan adınız başta olmak üzere, yazı ve sayfalarınıza ait kalıcı bağlantıları değiştirmeniz önerilmez. Sunucular da bu değişikliklere dahildir. Bu tarz çalışmalar, SEO çalışmalarınızı baltalayacak ve yeniden iyileştirme ihtiyacı doğruacaktır.
8. Sosyal Medyanın Gücünden Faydalanın
Sosyal medyanın vermiş olduğu güce sırtınızı yaslayabiirsiniz. SEO çalışmalarını yürütürken, sosyal paylaşım butonları eklemek, sitenizin trafiğinde artılar sağlayacaktır.
9. Site Hızınızı İyileştirin
Çok iyi bir web siteniz olsa ve arama motorlarında üst sıralarda yer almayı başarsanız bile, eğer siteniz yavaşsa, kullanıcılar sitenizi ziyaret etmekten vazgeçip alternatif sitelere yönelecektir. Ne kadar hızlı çalışan bir siteniz ve site işleyişiniz varsa, o kadar verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.
10. Site Ağaçları ve Site Haritaları Oluşturun
Kullanıcı odaklı çalışmalardan bahsetmişken, site ağacı ve site haritası da es geçilemez. Kullanıcıların ilgilendiği kategorilere veya sayfalara daha rahat erişebilmesi ve karmaşık site yapılarından kurtulmak için site ağaçları ve site haritaları oluşturmalısınız.