Web tabanlı yazılım nedir?
“Lideri, takipçilerden ayıran inovasyondur.” diyor, Steve Jobs. Peki, siz inovasyonun neresindesiniz veya inovasyon sizin için nerede duruyor? Yeniliklere ayak uydurmak için teknolojiyi ve dijital dünyayı yeterince takip edebiliyor musunuz veya bu süreçte yeterince adım attığınızı hissediyor musunuz? İnternet olarak adlandırılan küresel çaptaki bilgi ağının, herkesin farkında olduğu ve önemini fark ettiği bir dönem içerisindeyiz. Yalnız, bu önemi fark etmek ile bu önemin gerekliliklerini yerine getirmek arasında birçok kriter kendini ele veriyor. Dijital dönüşümü fark etmek tek başına yeterli olmuyor, sürekli güncel kalmak ve ileriyi hedeflemek gerekiyor.
Web tabanlı yazılımlar, güncel kalmanın ve her zaman ileriye dönük işlemlerin gerçekleştirilmesini mümkün kılıyor. Bilgiye, herkesin her zaman erişebiliyor olması, bu yazılımları asıl değerli kılan şeyler oluyor. Web tabanlı yazılım nedir? sorusunun cevabı; web tarayıcıları vasıtasıyla çalışan programlar veya yazılımlar olarak özetlenebilir. Web tarayıcılarındaki sorunsuz bir şekilde çalışmaları, onları tercih sebebi haline getiriyor.
Geçmişte, web tabanlı yazılımlar yavaş olmaları ve pahalı olmaları sebebiyle pek fazla tercih edilmiyorlardı. Bugünün dünyasındaysa, internetin günlük hayatında edindiği büyük yer ve alışkanlıkların değişmiş olması ve elbette dijital dünyanın en önemli unsurlardan birisi olması, bu yazılımları gözde hale getirdi. Kullanıcıların taleplerinin ve alışkanlıklarının da bu yöne kayması, uygulama ve yazılım geliştiricileri bu çizgide yazılımlar üretmeye itmiştir. Daha kolay ulaşım ve yaygın bir kullanım ağının oluşmasının da bu yazılımların ortaya çıkmasında payı vardır.
Web tabanlı yazılımların avantajları nelerdir?
- Farklı ve dağınık konumlardan kullanılmaları, web tabanlı yazılımları en değerli kılan şeydir. İşletmelerin şubeleri, depoları, fabrikalar, sahada veya seyahatlerde erişim imkânı bu yazılımları sizler için özel kılıyor ve işlemlerinizi her yerden gerçekleştirebilme olanağı sağlıyor.
- Ağ sistemi, geçmişte oldukça pahalı bir düzenekken günümüzde dünyanın en ucuz ağıdır. Bu ucuzluk, her bilgisayara ayrı bir yazılım yükleme derdini ortadan kaldırdığı gibi maliyet açısından ve zaman açısından da kazanç sağlıyor. İşlemlerin, her yerden güncellenebilir olması bir yana anında güncellenebilir sistemlerdir. Ayrıca, bu güncellemelere diğer personellerin veya işletme çalışanlarının da (yetkileri ölçütünde) anında erişim şansları bulunuyor.
- Yazılım indirme, kurma veya benzeri sorunlarla uğraşmanız gerekmez.
- İşletim sistemine veya donanıma has yazılımlara ihtiyaç duymazsınız. Her bilgisayarda çalıştırılabilir yazılımlar olmaları sebebiyle de, avantajlıdırlar.
- Bakımları ve geliştirmeleri de masaüstü yazılımlara nazaran daha kolay gerçekleştirilirler. Bu yazılımlar için destek almak da oldukça kolaydır.
- Web tabanlı olmaları ve kurulum ve indirme gibi ihtiyaçların ortadan kalkması sebebiyle destek personeline olan ihtiyaç da, önemli ölçüde ortadan kalkmaktadır.
- Bir diğer önemli faydası; mobil cihazlarda kullanımdır. Mobil cihazların yaygınlaşması, mobil destekli platformları değerli hâle getirmiştir. Web tabanlı yazılımların responsive özellikleri sebebiyle, mobilden de erişim imkânı sağlanmaktadır.
- Masaüstü yazılımlara nazaran güvenlik açıklarının takibi ve kontrolü daha rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ayrıca, güvenlik açıkları da masaüstü yazılımlara göre daha az olacaktır.
- Gerekli güncelleştirmelerin otomatik olarak yapılması, kullanıcıların manuel işlemlerle ve indirmelerle vakit kaybetmesini önler.