23 Eki · 3 dk okuma
Nakit Akışı Nedir? Nasıl Takip Edilir? Ne Faydası Vardır?
Nakit akışı nedir? Nakit akışı: “iki yollu nakit akımını (girişleri ve çıkışları) birlikte ifade eden ortak bir kavramdır. Kâr ve amortisman nakit girişlerini oluştururken, işletmeden çıkan her türlü likit para ise nakit çıkışlarını belirlemektedir.” 1 İşletmelerin geneli için hâl böyleyken inşaat işletmeleri için de nakit akışının önemli bir yer tuttuğu gerçeği yadsınamaz. Özellikle inşaat firmaları için kullanılabilir bir nakdin olması gerekir. Yapılan işlerin parasal karşılığı sağlanmadığı takdirde, projede gerilemeler meydana gelecektir. Parasal karşılığın takibi yani nakdin takibi içinse birçok yöntem bulunmaktadır.
Nakit akışı ve nakit yönetimi, yüklenici inşaat firmalarında başarının önemli unsurlarından bir tanesidir. Elde kullanılabilir bir sermaye olmadığı takdirde, başarısızlığın kapılarını aralamaktadır. İnşaat projelerinde bu tarz durumlar için alınabilecek önlemler gözetildiğinde karşınıza şöyle bir çözüm çıkmaktadır; yapılan işin toplam maliyetinin en az ’u kadar nakit bulundurmak. Elbette böyle bir nakit için önce maliyetlerin hesaplanması gereklidir. Bu maliyetlerin hesaplanması ve takibinin gerçekleştirilmesi içinse bazı teknikler geliştirilmiştir. İnşaat mühendisleri, bu tekniklerden faydalanarak Excel üzerinde temel hesaplamaları gerçekleştirebilmektedir. Ancak maliyet hesaplamalarının tek bir Excel veya tablo ile gerçekleştirilmesi de pek mümkün değildir. Mümkün ise bile oldukça zahmetli ve zaman alıcı bir uğraş olarak bilinmektedir. Tüm bu hesaplamaların ve projeyle ilgili nakit yönetiminin rahatlıkla takip edilebileceği şantiye yazılımları, tam bu noktada devreye girmektedir.
Web tabanlı ve kiralık sistemler ile projenizin farklı birimlerine entegre olmuş yazılımlar, mali süreçlerinizin takibini yapmakta en büyük yardımcılar olarak göze çarpmaktadır. Her türlü senaryonun oluşturulabildiği ve bütçenizi farklı durumlar için planlayabildiğiniz bu yazılımlar, olası sapmalar için sizi uyarmaktadır. Gözden kaçırdığınız hatalar veya zararlar için yeniden organize olabilirsiniz. Tüm işlemleri tek bir ekrandan takip etmenin verdiği rahatlık ile hiçbir şeyi gözden kaçırmazsınız.
Projede kullanılacak olan girdileri ve tüm bu maliyetler ile ilgili hesaplamaları yapabileceğiniz teklif kalemleri bulunmaktadır. Böylece, projeye başlamadan önce iş – nakit akışı takibi için detaylarla ilgilenebilirsiniz.
Nakit akışının kontrolünün doğru bir şekilde sağlanmadığı durumlarda, sizi iflasa sürükleyecek adımlara ilerleyebilirsiniz. Bir şirketin başarısında önemli bir yer tutan bu kavram, ödemelerinizi de doğrudan ilgilendirir. Ödemelerin düzenli bir şekilde yapılması, finansal kaynakların düzenlenmesi, rekabet ortamının kızışması gibi etkenler doğrudan nakit akışını ilgilendirir. Nakit akışı yönetiminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesiyle;
- Şirketiniz gelişmeye devam eder.
- Personel sayınızı arttırabilirsiniz.
- Tanıtım veya reklam hizmetleri için bütçe ayırabilirsiniz
- Yazılımsal ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
- Karar aşamalarında inşaat firmalarının güvenceyle ve hızlı hareket etmelerini sağlar.
- Şirketinizin bütçesini olumsuz etkileyebilecek yatırımlardan veya faaliyetlerden kaçınmanızı sağlar.
- Stratejik planlama için fayda sağlar.
Nakit akışı kadar, nakit akışının raporlaması da önem arz eder. Günlük, haftalık veya aylık olarak hazırlayabileceğiniz raporlar, işletmenizin gidişatı hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Projenin işleyişiyle ve maliyetlerle ilgili takibi kolaylaştırır ve firma özgüvenini tazeler. Yatırımların gidişatını ve yapılacak satın almaları dahi etkileyecek bir güce sahip olduğu söylenebilir.
Nakit akışının raporlanması ve nakit akışının faydalarından tümüyle yararlanma aşamasında ise yine çeşitli yazılımların desteği gerekebilir. Personel veya çalışan hatalarından / hesaplama hatalarından kaynaklanabilecek bütün sorunlar bu yazılımlar ile en aza indirgenebilir. Şantiye yazılımları ile maliyet takiplerini, hesaplamalarını ve analizlerini yapabilir ve dolayısıyla nakit akışını rahatlıkla yönetebilirsiniz. Tüm bu adımları titizlikte atmanın sonucu olarak ise başarıya giden yolu kendiniz çizebilirsiniz.
1) http://www.imo.org.tr/resimler/ekutuphane/pdf/12235.pdf
Keşfetmeye Devam Et
Nisan 30 · 5 dk okuma
Hakediş Nasıl Yapılır? Hakediş Örneği
Hakediş, inşaat projelerinde işin ilerlemesine bağlı olarak ödemelerin hesaplanmasıdır. Bu blogda, hakedişin nasıl yapılacağını adım adım açıklayacak ve bir örnekle sürecin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağız. Doğru hakediş, bütçe kontrolü için kritiktir.
Devamını Oku
Kasım 02 · 4 dk okuma
CPM (Kritik Yol Yöntemi) Nedir?
CPM (Kritik Yol Yöntemi), projelerin sürelerini belirlemek ve yönetmek için kullanılan bir tekniktir. Faaliyetlerin sıralanması ve kaynakların etkin kullanımı ile zaman tasarrufu sağlanır.
Devamını Oku
Proje Yönetimi
Aralık 18 · 4 dk okuma
İş Kırılım Yapısı Nedir ? (WBS)
Bu blogda, İş Kırılım Yapısı (WBS) kavramı ele alınacak. Projeleri daha yönetilebilir parçalara ayırarak planlama, zamanlama ve kaynak yönetimini nasıl kolaylaştırdığını keşfedeceğiz.
Devamını OkuBaşarı Hikayelerimiz
Dünya devlerinden küçük orta ölçekli yapılara kadar geniş bir yelpazede 800'den fazla proje yürütmenin gururunu yaşıyoruz