25 Oca · 3 dk okuma

Şirket Yönetiminde Kaynak Planlaması

Şirket yönetiminde kaynak planlaması oldukça önemli bir yer tutar. Kaynak planlaması için birden fazla temel fonksiyonlar bulunur. Bunlar şirket yönetimi için olmazsa olmaz mekanizmalardır aslında. Nitekim bunları şu şekilde sıralamak gerekir:

1. Yönetim Fonksiyonu

2. Pazarlama Fonksiyonu

3. Muhasebe Fonksiyonu

4. İnsan Kaynakları Planlaması

5. AR-GE Yönetimi olmak üzere şirket yönetiminde planlamada belli başlı etkinlik alanlarını oluşturmaya devam etmektedir.

 

1. Yönetim Fonksiyonu

Şirketin yönetim kadrosunu ifade eder. Şirketin yönetim kadrosunun çalışanları güdülemek (motivasyon) ve onların bu motivasyonunun daima korunmasını sağlamak için etkin bir şekilde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmektir. Nitekim bunun için yönetim fonksiyonunun yerine getirilmesinde birtakım kriterler vardır. İşte bu kriterler:

a) planlama kriteri ile şirketin ileri görüşlü olması ifade edilir. Geleceğe yönelik yatırım stratejisinin yönetimi, ekonomik ve teknolojik yeniliklerin yakından takip edilmesi ve mali kaynakların buna göre değerlendirilmesini içerir.

b) örgütleme kriteri personellerin niteliiklerine uygun pozisyonun belirlenmesidir. Buna liyakat sistemi de denilmektedir.

c) yönlendirme kriteri çalışanların her birinin yöneticisi tarafından motive edilmesi ve performansının daima diri tutulması için motive edici etkinlik yönetimine dayanmaktadır.

ç) kontrol kriteri ise çalışanların düzenli olarak kontrol edilmesi ve şirketin kazancına yönelik belirlenen kriterlere riayetinin saptanması ve bunun sonucunda ödüllendirilmesi ya da cezalandırılmasıdır.

 

2. Pazarlama Fonksiyonu

Öncelikle şirketin ürün ve hizmetlerini belirlemek amacıyla pazarlama stratejisi belirlemeyi ifade etmektedir. Buna bağlı olarak şirketin kârlılık derecesini daima elinde tutmasıdır. Bunun için en düşük maliyetle maksimum üretimin gerçekleştirilmesi temel amaç olmalıdır. Elbette bu amacın içerisinde kesinlikle kaliteden ödün verilmeme ve insan sağlığını her şeyin üstünde tutması vardır. Pazarlama stratejileri arasında yine pazar ortamının belirlenmesi ve buna uygun bir pazarlama stratejisinin geliştirilmesi gerekir.

3. Muhasebe Fonksiyonu

Şüphesiz şirketlerin temel amacı kazanç elde etmek ve böylelikle ülkenin de ekonomik gelişme çatısını yukarılara taşımaktır. Bunun için muhasebe fonksiyonu bir şirketin temel fonksiyonudur. Bu fonksiyonun kullanılırken genel muhasebe, banka muhasebesi, devlet muhasebesi gibi alt kollarına bütünüyle vakıf olmak gerekir. Ancak böyle yapıldığı zaman mali kaynağın etkin bir şekilde yönetilmesi ve hem en uygun yatırımların saptanması hem de en iyi pazarlama stratejisinin belirlenmesi her şeyden önce gelecektir. Tüm bunlar da dikkat çeken özelliklerini meydana getirmesi adına son derece önemli bir yaklaşım olarak karşımıza çıkar.

 

4. İnsan Kaynakları Planlaması

Son olarak şirketlerin kaynak planlamasında dikkat çeken bir diğer nokta insan kaynakları yönetimidir. İnsan kaynakları çalışanlarının öncelikle şirketin gelirini arttıracak kişileri tespit etmek ve nitelikleriyle bire bir örtüşen personelleri tespit ederek şirketin kadrosuna katmak her açıdan önemlidir. Bu da insan kaynakları politikasının dayandığı birtakım yönetim politikaların varlığını ortaya serer. Bu kriterler arasında;

- liyakat

- adalet

- eşitlik ve

- maksimum fayda kriterleri sıralanabilir.

İnsan kaynakları yönetimiyle işe alınacak kişinin işe olan yatkınlığı, işe ne ölçüde layık olduğu liyakat ilkesini belirtir.

Bunun yanı sıra tüm başvuruların herhangi bir öznel yargıya varılmadan duygusallıktan uzak tamamen radikal alınan kararlarla tespit edilmesi yani adaletli davranılması önemli bir konudur. Aynı zamanda işe alınacak kişiler arasında eşit muamele yapılması da yine son derece önemli bir konuyu meydana getirir. Bunun dışında son olarak bireyden maksimum fayda ve şirket gelirinin minimum zarar görmesi stratejisi belirlenir. Bu kriterler dikkate alınarak şirketin kaynak yönetimi ve risk yönetiminin temel taşlarının yerli yerine oturması mümkün olacaktır.

 
Keşfetmeye Devam Et
Nisan 30 · 5 dk okuma
Hakediş Nasıl Yapılır? Hakediş Örneği

Hakediş, inşaat projelerinde işin ilerlemesine bağlı olarak ödemelerin hesaplanmasıdır. Bu blogda, hakedişin nasıl yapılacağını adım adım açıklayacak ve bir örnekle sürecin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağız. Doğru hakediş, bütçe kontrolü için kritiktir.

Devamını Oku
Kasım 02 · 4 dk okuma
CPM (Kritik Yol Yöntemi) Nedir?

CPM (Kritik Yol Yöntemi), projelerin sürelerini belirlemek ve yönetmek için kullanılan bir tekniktir. Faaliyetlerin sıralanması ve kaynakların etkin kullanımı ile zaman tasarrufu sağlanır.

Devamını Oku
Proje Yönetimi Aralık 18 · 4 dk okuma
İş Kırılım Yapısı Nedir ? (WBS)

Bu blogda, İş Kırılım Yapısı (WBS) kavramı ele alınacak. Projeleri daha yönetilebilir parçalara ayırarak planlama, zamanlama ve kaynak yönetimini nasıl kolaylaştırdığını keşfedeceğiz.

Devamını Oku

Başarı Hikayelerimiz