18 Oca · 3 dk okuma

Başarılı Proje Yöneticilerinin 10 Ortak Özelliği

İnşaat sektöründe proje yöneticilerinin sahip olması gereken özellikleri aslında sadece kendilerini değil topyekûn tüm projede çalışan diğer personelleri de kapsamaktadır. Bu bakımdan bu özelliğe sadece proje yöneticisinin kendine mahsus nitelikleri olarak bakmamak gerekir. Zaten proje yöneticisi kendi alanında bulunan takım arkadaşlarıyla bir bütündür, bu zaten genelgeçer kabul gören bir durumdur. Şimdi bir proje yöneticisinin özellikle de inşaat sektöründeki bir proje yöneticisinin ortak 10 özelliğini ele alalım…

 

1. Projeye Yön Verebilen Liderlik Vasfı

Sosyoloji yöneticileri değerlendirirken onların "karizmatik" kişiliğe sahip olmasını düşünür. Ancak karizmatik yöneticilik ile kastedilen fiziksel özellikler değildir elbette. Karizmatik yönetici özelliği o yöneticinin liderlik vasfına ne ölçüde hakim olabildiğidir. Eğer proje yöneticisi takım arkadaşlarını kendi düşünceleri doğrultusunda yönetebiliyorsa ve bunu tamamen sevdirerek yapabiliyorsa o tam bir karizmatik liderdir. 

 

2. Projeyi Başarıya Götürenlerden Sadece Birisidir

Günümüzde ne yazık ki üst düzey yöneticilerin egoist tutumdan bir türlü vazgeçemedikleri ve bu yüzden de özellikle inşaat projelerinin sürekli yarım kaldığını görüyoruz. İnşaat sektöründeki proje yöneticisi her ne şekilde olursa olsun kendisini de takımın bir oyuncusu kabul etmeli ve nihai başarıyı yalnızca kendisine yüklemekten vazgeçmelidir. Tüm ekip üyeleriyle birlikte bunu başardığı bilincine sahip olmalıdır artık...

 

3. Empati Yönü Gelişmiştir

İnşaat projelerinin tamamen başarı odaklı olmasında proje yöneticilerinin kendisini bir başkasının yerine koyma yani empati yapma çok önemlidir. Eğer proje yöneticiniz kendisini sizin yerinize koyabiliyor ve iş yoğunluğunuzu anlayarak size her konuda haklılık payı veriyorsa hem sizi motive edicidir hem de projenin başarılı bir şekilde sonuçlanmasında etkin gücüdür.

 

4. Takım Arkadaşlarını Motive Eder

Muhakkak ki her sektörde takım arkadaşlarını yönetici konumundaki kişi veya kişilerin motive etmesi son derece önemlidir. Özellikle de oldukça yoğun bir iş alanı olan inşaat sektöründe proje yöneticilerinin mutlak surette takım arkadaşlarını motive etmesi, üzerinde çalışılan konuda dikkati sabitlemesi son derece önemlidir. 

 

5. Proje Yöneticisinin İletişimi Güçlüdür

Proje yöneticilerinin mutlaka sözlü ve yazılı iletişim yönleri güçlü olmalıdır. Bu projede yer alan tüm arkadaşlarınızın da sizin ne istediğinizi anlaması adına son derece önemli bir konuyu meydana getirir. 

 

6. Sonuç Odaklıdır

Proje yöneticilerinin klasik bir özelliğidir sonuç odaklılık... Her anlamda proje yöneticileri gerçekten de sonuca odaklanır, bunun için öngörülü hareket eder.

 

7. İleri Görüşlüdür

Karizmatik liderlik vasfına sahip bütün proje yöneticilerinin değişmez ortak özelliklerinden birisi de elbette onların ileri görüşlü olmasıdır. Projenin iki adım sonrasını kestirebilen her yönetici her açıdan gerçekten de projenin baş mimarıdır. Bu yönüyle de inşaat sektöründeki proje yöneticisinin takım arkadaşlarını yönlendirirken kesinlikle üzerinde çalışılan konuyu önceden enine boyuna hesaplamış olması çok önemli bir düsturdur.

 

8. İşini Benimsemiştir

Bu madde de zaten klasik bir özelliktir. Sadece proje yönetiminde değil hangi alanda olursa olsun işinizi severek yapmıyorsanız bir yerde patlak verecektir. İnşaat sektörünün proje yönetiminden sorumlu üst düzey kademesindeki kişilerin de elbette işini severek yapması ve her ne kadar yoğun çalışma temposunda yer alıyor olsa da bundan çok büyük oranda mutluluk duyması ciddi anlamda önde gelen niteliklerden birisi olarak karşımıza çıkacaktır.

 

9. Toplantılar Misafirlik Havasında Geçer

Gerçekten de şaşırtan bir özellik olsa da takım arkadaşlarınızla üzerinizde çalıştığınız konu her ne olursa olsun öncelikle karşılıklı samimiyet çok önemlidir.

 

10. Az Konuşur Çok Şey Başarır

Elbette proje yöneticileri çok az konuşur ancak çok şey başarırlar.

 
Keşfetmeye Devam Et
Nisan 30 · 5 dk okuma
Hakediş Nasıl Yapılır? Hakediş Örneği

Hakediş, inşaat projelerinde işin ilerlemesine bağlı olarak ödemelerin hesaplanmasıdır. Bu blogda, hakedişin nasıl yapılacağını adım adım açıklayacak ve bir örnekle sürecin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağız. Doğru hakediş, bütçe kontrolü için kritiktir.

Devamını Oku
Kasım 02 · 4 dk okuma
CPM (Kritik Yol Yöntemi) Nedir?

CPM (Kritik Yol Yöntemi), projelerin sürelerini belirlemek ve yönetmek için kullanılan bir tekniktir. Faaliyetlerin sıralanması ve kaynakların etkin kullanımı ile zaman tasarrufu sağlanır.

Devamını Oku
Proje Yönetimi Aralık 18 · 4 dk okuma
İş Kırılım Yapısı Nedir ? (WBS)

Bu blogda, İş Kırılım Yapısı (WBS) kavramı ele alınacak. Projeleri daha yönetilebilir parçalara ayırarak planlama, zamanlama ve kaynak yönetimini nasıl kolaylaştırdığını keşfedeceğiz.

Devamını Oku

Başarı Hikayelerimiz