Tedarikçi ve satınalmacılar arasında ki ilişkiye kurgusal olarak baktığımızda bunu bir oyun gibi tasvir edebiliriz. Bu oyunda kazanmanın birinci kuralı; en iyi oyuncuları bularak ve doğru stratejiyi kurgulayarak kazanan bir takım kurabilmek. Kazanan takımda başarılı bir koçluk kadar, oyuncuların uyumu, oyuncuların profesyonellik anlayışı, strateji seçimi, yetenek yönetimi, iletişim, kültür ve güven gibi birçok faktör etkili olacaktır. Ve bu oyunu yönetme de stratejik kararlar verebilme adına bir sistem üzerinde duruluyor; TEDARİKÇİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ( SRM). Tedarikçiler, üreticiler, dağıtıcılar ve perakendecilerden oluşan tedarik zinciri günümüz ekonomi dünyasının en önemli sistemlerinden biri. Tedarik zinciri yönetimi ise hammaddelerin mamul ya da hizmete dönüştürülerek son kullanıcıya ulaştırıldığı bu lojistik sistemde, malzeme ve bilgi akışının tedarikçi, üretici, dağıtıcı, perakendeci ve müşteriler arasında etkin bir şekilde sağlandığı yönetsel görevler olarak tanımlanabilir. Başka bir ifade ile zincirde yer alan temel iş süreçlerinin ( operasyonların tasarımı, planlanması, işletilmesi, kontrolü, izlenmesi vb. ) entegrasyonunu en doğru şekilde sağlayarak müşteri memnuniyetini artıran iş modellerinin oluşturulması denebilir.
Tedarik zinciri yönetiminin farklı temel amaçları vardır. Lojistik süreçlerin düzenlenmesi, tüm tedarik süreçlerinin sürekli olarak iyileştirilmesi, satın alımda rekabetçiliğin artırılması, talep ve tedariğin dengede tutulması bu temel amaçlar arasında sayılabilir. Tedarik zincirinde en önemli etkenlerden biri güvene dayalı ilişkidir. Güven sağlanan bir ilişkide satınalmacı korkmadan cesaretle işi yapıp başarılı olabilir. Tedarikçinin satınalmacıya sağladığı güven müşterinin işletmeye duyacağı güvenle paralel ilerler. Buradan da bu ilişkide Win-Win bakış açısıyla ilerlemek gerektiğini görebiliriz. Bu doğrultuda bir tedarik yönetiminin satınalmacıya dolayısıyla işletmeye sağladığı faydaları;
-
Müşteri memnuniyetini artırması,
-
Yapılan teslimatların performansını iyileştirmesi,
-
Üretimde devamlılık sağlaması,
-
Stokların azalmasında yardımcı olması,
-
Verimlilik ve beraberinde kapasite artışı sağlaması,
-
Doğru yönetim maliyetlerin düşmesini sağlayarak tasarruf ettirmesi,
-
Lojistik masraflarını azaltması,
-
Tedarik çevrim süresini kısaltması,
-
Pazarda gerçekleşen ani değişimlere karşı direnç kazandırması,
olarak sıralayabiliriz.
Bir şirket olarak eğer bu faydaları istiyorsak değişen ve buram buram inovasyon kokan bu dünya’ da bir talep yönetim sistemi kullanmak kaçınılmazdır. İşte bu noktada Yoneteam sizin için harika bir çözüm. Özellikle online olarak yaratabileceğiniz talep formları ile iş hayatınızda inanılmaz fayda ve kolaylık sağlayacaktır. Oluşturulan online sipariş formunda teslimat, ödeme şekli, miktar gibi tüm ayrıntıları netleştirerek, tedarikçileriniz ile online paylaşabilirsiniz.Tedarikçilere mail gönderilip, onların sisteme teklif fiyatlarını girmelerini sağlayabilirsiniz. Böylelikle teklif toplama sürecini kısaltarak, rakiplerinizden bir adım öne geçebilirsiniz. Bunun yanında birçok yönetim sürecine destek olan modülleri de bulunan bu sisteme Linkten ulaşabilirsiniz.