14 Ara · 3 dk okuma

Teknoloji İnşaat Sektörüne Nasıl Adapte Edilir?

Teknoloji kelimesi hayatımızın her yerinde sıkça bahsettiğimiz bir kelime haline geldi. Sağlık, güzellik, inşaat, hastane gündelik yaşam gibi her yerde teknolojinin ne kadar ilerlediğinden bahsediyoruz. Teknoloji çok gelişti ilerledi, yıllar önce çözümsüz kalan birçok problem günümüzde kolayca çözülüyor. Önceden sağlık problemlerine bulunan çözümsüzlüğün sebebiyle birçok insan yaşamını kaybetmekteydi, fakat günümüzde öyle değil. Birçok hastalığın tedavisi bulundu, insan yaşamı artık daha uzun ve kaliteli olmaktadır. Hayatımızın her yerinde sıkça kullanılan teknoloji uzun yıllar yaşadığımız binalarda yani inşaat sektöründe de atılım gösterdi.

1)Drone Surveying

Drone teknolojisi kullanılmaya başlandığından beri oldukça rağbet gördü ve beğenildi. Gözlemlenmesi ölçülmesi gereken yüksek alanları dronelar yardımıyla ölçebilir hesaplayabiliriz. Yüksek çözünürlüğe sahip gelişmiş yazılım sistemleriyle yüksek ölçümlerde oldukça başarılı sonuçlar sunarak hem zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor hem de insan gücünden tasarruf ediyoruz. Daha da geliştirilmesi beklenen drone surveying teknolojisinin inşaat içlerinde de kullanılması bekleniyor.

2)3D Beton Baskı

Yapı teknolojileri inşaat sektörünün yap taşıdır. Yapı teknolojisi ne kadar gelişmiş olursa o kadar başarılı bir inşaat projesi geliştirebiliriz. Yapı teknolojisi inşaatın projesinin süresinin kısalmasında etkilidir. İnsanlar var olduğundan bu yana farklı tasarımlarda yapılar inşa etmişlerdir. Önceki zamanlarda teknoloji olmadığı için yapı inşaatları çok daha uzun sürmekteydi. Günümüzde ise projeler çok daha hızlı tamamlanmaktadır. Önceki zamanlarda Mısırlılar kireç ve alçıtaşı harçlarını taşı yapıştırmak için kullandıklarından beri beton en tercih edilen yapı malzemesi olmuştur. 3D baskı teknolojisi karmaşık yapı formlarını daha hızlı sürede üretebiliyor. 3 boyutlu blok üretimi birkaç saat süre kadar kısalmış durumdadır. Birkaç saat azalan süre aylara ve yıllara vurulduğunda oldukça önemli bir süredir. Bu yenilik inşaat projelerinin tamamlanmasını oldukça kısaltmıştır.

3)Görselleştirme ve Sanallaştırma

Sanal gerçeklik oyun dünyasında, uçak sanayisinde, simülasyon programlarında sıklıkla kullanılmakta olan bir teknolojisidir. Özellikle pilotların eğitiminde sanal gerçeklikten sıklıkla faydalanılır. Boyutsal olarak var olmayan bir nesneyi ve durumu varmış gibi göstermeye, algılatmaya sanal gerçeklik denmektedir. İnşaat, mimarlık mühendislik alanlarında da kullanılmaya başlanan bu teknoloji projeleri oldukça hızlandırdı. Sanal gerçeklik sayesinde henüz inşa edilmemiş bir inşaat projesini gezebilir, detayları görebilirsiniz. Oldukça pahalı bir fiyat aralığından satışı yapılan sanal gerçeklik müşterilerin dikkatini çekmektedir. Alıcı firmalar ve şirketler inşaat projesine girmeden önce bu şekilde tüm projeyi yapılmış gibi görebilirler. Gerçekliği henüz gerçekleşmeden görebildiğiniz bu teknoloji inşaat sektörünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Yurt dışında yüksek ve kapsamlı inşaat projelerinin çoğu bu şekilde yapılmaktadır.

4)BIM

Yapı bilgi modellemesi anlamına gelen BIM mimarlık, mühendislik ve inşaat sektöründe sıkça kullanılmakta olan bir konsepttir. Yaratıcı yazılımlar, projeleri hızlandırmayı amaçlayan teknolojik donanımlar üretilir. Bu donanımlar projelerin hızla tamamlanmasını sağlar.

5)Project Tango

BIM verilerinden faydalanan Project Tango Google tarafından çıkarılmıştır. Mekânsal verilerin yakalanıp analiz edilmesi bakımından oldukça benzersiz bir sisteme sahiptir. El cihazları ve tabletlere monte edilen kameralar tarafından kaydedilen görüntüleri BIM sistemine yollayıp, verileri 3D olarak görmemizi sağlar. Bu teknoloji hala geliştirme aşamasında olsa da kavramsal ve teorik olarak oldukça başarılı bulunan bir proje olmuştur. Yazılımına güncellemeler ve eklemeler istese de ilerleyen yıllarda oldukça rağbet görecek olan bir proje olarak görülmektedir. 3D görüntülerin inşaat ve mimarlık sektöründeki etkisi yadsınamayacak kadar fazladır. Hem projelerin nasıl görüneceğini ilk baştan görme fırsatı yakalıyorsunuz hem de eksiklikleri net olarak saptama imkânını elde edebiliyorsunuz.

 
Keşfetmeye Devam Et
Nisan 30 · 5 dk okuma
Hakediş Nasıl Yapılır? Hakediş Örneği

Hakediş, inşaat projelerinde işin ilerlemesine bağlı olarak ödemelerin hesaplanmasıdır. Bu blogda, hakedişin nasıl yapılacağını adım adım açıklayacak ve bir örnekle sürecin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağız. Doğru hakediş, bütçe kontrolü için kritiktir.

Devamını Oku
Kasım 02 · 4 dk okuma
CPM (Kritik Yol Yöntemi) Nedir?

CPM (Kritik Yol Yöntemi), projelerin sürelerini belirlemek ve yönetmek için kullanılan bir tekniktir. Faaliyetlerin sıralanması ve kaynakların etkin kullanımı ile zaman tasarrufu sağlanır.

Devamını Oku
Proje Yönetimi Aralık 18 · 4 dk okuma
İş Kırılım Yapısı Nedir ? (WBS)

Bu blogda, İş Kırılım Yapısı (WBS) kavramı ele alınacak. Projeleri daha yönetilebilir parçalara ayırarak planlama, zamanlama ve kaynak yönetimini nasıl kolaylaştırdığını keşfedeceğiz.

Devamını Oku

Başarı Hikayelerimiz