27 Ara · 4 dk okuma

10 Adımda Başarılı Digital Pazarlama

Pazarlama alanı, geçmiş yıllara oranla büyük değişikliklere tanık oldu. Artık reklamcılık, sadece müşteri ilişkileriyle veya medya ile sınırlı değil. Sosyal ağlar, bloglar, web siteleri, arama motorları ve mobil dünya üzerinden potansiyel müşteriler ve bu müşterilerin kazanımı için birçok fırsat bulunuyor. İnternet dünyasının avantajlarından yararlanabilmek ve bu potansiyel kitleye erişebilmek için işletmelerin kapsamlı bir dijital pazarlama stratejisine sahip olması gerekir. Bu stratejileri oluşturabilmek için 10 önemli adım size yardımcı olabilir. 10 adımda başarılı digital pazarlama stratejisini izleyerek, siz de başarıya giden yolda ilerleyebilirsiniz.

1. Neden Diye Sorun
Her şeyin cevabı aslında burada saklıdır. İşletmenizin neden faaliyet gösterdiğini ve neden mevcut olduğu bilmeniz en önemlisidir. Müşterilerinize de bu ölçütlere göre hizmet sağlayarak onların da sizi tanımasını sağlayabilirsiniz. Markanızı, en önemlisi işletmenizi tanımalısınız. Kuruluşunuzun amacı nedir? Marka öyküsü nedir? Değerleriniz nedir? Bu soruların cevabını bulduktan sonra, dikkat çekici içerikler hazırlamak ve kendinizi dijital dünyada tanıtmak da daha kolay olacaktır. Tarihçenizin olması, sizin nereden ve nasıl geldiğinizi yansıtır.

2. Kitlenizi Bilin
Hangi kitleye hitap ettiğiniz en önemli unsurdur. Mesajınızın sadece ulaşmasını istediğiniz kişilere ulaşmasını sağlayarak daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu adımın biraz araştırma gerektirdiğini unutmamanız gerekir. Hedef kitleniz hakkında zaten bildiğiniz şeyler olabilir. Bütün bunlara ek olarak, daha derin incelemeler gerçekleştirmeniz gerekebilir. Ne bir imaj geliştirmek için rakiplerini izleyebilir ve onların yöntemlerini inceleyebilirsiniz.

3. Kaynaklarınızı Hakkında Bilgi Sahibi Olun
Elinizde bulunan kaynakların yanı sıra gelecekte ihtiyaç duyabileceğiniz kaynakları (yeni içerikler, pazarlama araçları ve reklamlar olabilir) alma becerinizi denetleyin. Bünyenizde bulunan personelinizi ve bütçenizi inceleyin. Bu kaynakların tümünün yeni stratejinize entegre edilmesi gereklidir. İçerik stratejileri için de bu bilgileri göz önünde bulundurarak, işlem gerçekleştirebilirsiniz.

4. Hedeflerinizi Belirleyin veya Oluşturun
En basit adımlardan biri olarak düşünülebilir. Firmanızın veya işletmenizin hedefleri doğrultusunda dijital pazarlama için de kullanabilirsiniz. Örneğin; online satışlarınızı 0 oranında arttırmak, daha fazla üye edinmek gibi hedefler belirleyebilirsiniz. Başlangıç olarak küçük, ileriye dönük olarak büyük hedefler belirleyebilirsiniz.

5. Bir Yol Haritası Oluşturun
Hedef kitleniz üzerinde netleştiğinizde, yol haritası oluşturmak sürecin bir sonraki adımını oluşturur. Bir yol haritasına sahip olmak, insanların daha önce online olarak nasıl etkileşime girdiğini anlamanıza yardımcı olurken, daha fazla veya farklı türde etkileşim potansiyeline sahip olmanızı sağlar.

6. Bütçenizi Oluşturun ve Denetleyin
Markanızı dijital ortamda pazarlamak için ne kadar harcamak istediğinizi belirlemek önemlidir. İçerikler, dijital reklamlar veya tasarımlar gibi konuların üzerinde durmak uzun vadede birçok fayda sağlar.
Dijital medya ile ilgili her şeyin ölçeklenebilir olduğunu unutmayın. Doğru bir planlamayla birlikte, her bütçeye uyacak bir plan tasarlanabilir. Kaynaklarınızı önceden bilebilir ve ona göre adımlarınıza devam edebilirsiniz. Denetlemek de oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.


7. Kanallarınızı (İletişim) Belirleyin
Potansiyel ziyaretçileriniz ve müşterilerinizle nasıl ve ne şekilde iletişim kuracağınızı belirlemeniz gerekir. Kitlenizin hangi alanda yoğunlaştığı önemlidir. Örneğin; Twitter kullanıcıları arasında daha geniş bir kitleye ulaşabileceğinizi düşünüyorsanız, o bölgede yoğunlaşabilirsiniz. Facebook kullanılıyorsa, Facebook’taki organik ve ücretli erişime odaklanabilirsiniz. En çok kullanılan platformlarla, web sitenizi eşleştirebilirsiniz.

8. İçerik Stratejisi Geliştirin
Kitlenizin istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda içerikler oluşturun. Markanızın mesajını yaymaya çalışın ve bir bülten oluşturarak, kullanıcıları bu bültene kayıt olmaya teşvik edebilirsiniz. Harekete geçirici mesajlar ekleyebilirsiniz.

9. Kullanıcı Deneyimlerini Eşleştirin
Bir plan tasarlandığınıza göre, uygun zamanda bu planları aktif etmek gerekiyor. Doğru kanallarla, stratejilerinizi uygulayabilirsiniz. Kullanıcılara mesajlarınızı iletebilir ve ulaşabilirsiniz. Bütün bunları yaptıktan sonra, kullanıcılara sorular yönelterek, gerçekten sonuç alıp almadığınızı ölçebilirsiniz. Kullanıcılarınızın davranışlarını izleyebilirsiniz. Bunun için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Stratejileriniz ziyaretçileri harekete geçmeye teşvik ediyor mu? Ne zaman ve nasıl?
  • Stratejileriniz tüketici deneyimlerinin tüm adımlarını kapsıyor mu? (keşif, değerlendirme, dönüştürme, sevinç vb.)
  •  Planınız hedeflerinize uygun mu?

10. İnceleyin ve Optimize Edin
Son adımsa, stratejilerin gerçekleştirilmesinden sonra gelmektedir. Kendi hızınızı analiz etmeli, kitlenizin ihtiyaçlarına göre değişiklikler gerçekleştirmeli, testler gerçekleştirmelisiniz. Stratejiniz de bu yönde bazı değişikliklere uğrayabilir. Bu değişiklikler, hedeflerinize ulaşmayı kolaylaştırır. 

 

Keşfetmeye Devam Et
Şubat 28 · 6 dk okuma
Verimlilik Nedir? İşletmede Verimlilik Tanımı

Verimlilik nedir? En az girdiyle, en fazla çıktıyı elde etmek verimlilik tanımı olabilir. Verimlilik arttıran yazılımlar, size bu konuda yardımcı olurlar.

Devamını Oku
Mart 04 · 2 dk okuma
Bilişim ve İletişim Teknolojileri Nedir?

Bilişim ve iletişim teknolojileri; bilginin toplanması, depolanması, işlenmesi ve çeşitli ağlar aracılığıyla bir yerden başka bir yere taşınmasıdır.

Devamını Oku
Mart 07 · 3 dk okuma
Tahsilat Takibi Nedir?

Herkes, faturalarını zamanında öderse, bu çok hoş olacaktır fakat unutmayın ki burası gerçek dünya. Tahsilat takibi, gerçekleştirmeniz bu noktada önemlidir.

Devamını Oku

Başarı Hikayelerimiz