5 Adımda Başarılı Depo Yönetimi Nasıl Yapılır?
Neden depolarız? Bir işletmenin temel ihtiyaçları başta olmak üzere üretim veya müşteri istekleri gereği sürekli olarak bir tedarik ihtiyacı doğar. Bu ürünlerin depolanması ise hem süreci verimli bir şekilde yönetmeyi sağlayacak hem de ihtiyaç duyulması halinde o ürüne ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca maliyetlerin düşürülmesi konusunda da depolama iyi bir çözüm olabilir. 5 Adımda başarılı depo yönetimi nasıl yapılır? Depo yönetimi, lojistik faaliyetlerinin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesidir. Depo ve sevkiyat süreci daha kolay bir şekilde işletilebilir. Depolama yönetimini başarılı bir şekilde yapmak isteyen şirketlerin iki ana hedefi bulunur: Ürün özelleştirmesi gibi katma değerli hizmetler ve ürünleri depodan tüketicilere en hızlı şekilde teslim edebilmek.
Depo yönetiminde başarıya ulaşmak için eksiksiz bilgiye sahip olmak gerekir. İleri teknik bilgi gerektirmektedir. Sistemin sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için hatasız uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Hatalı bir ilerleyiş müşteri kayıplarına, para kaybına ve olumsuz bir imaja sebep olabilir. Birçok risk birbirini kovalayabilir.
Başarılı Depo Yönetimi İçin Gerekli Adımlar
Başarılı bir depo yönetimi için birkaç temel adımı izlemek faydalı olacaktır. Etkin ve verimli bir depo yönetimi için aşağıdaki adımlardan faydalanabilirsiniz:
1.Müşteri Odaklı ve Değer Odaklı Depolama Stratejisi
Müşteri taleplerine ayak uydurmak durumunda kalacağınız ve depo organizasyonlarında esneklik sağlayacağınız bu adım, müşteri memnuniyetini sağlamanın bir yoludur. Böylece müşterilere istedikleri zaman, istediklerini verme konusunda hazır olursunuz. Rekabetin yoğun olduğu bu ortamda, ürün özelleştirmesi, modern depoların odak noktası ve işlevi haline geliyor. Ürün özelleştirmesi nedir? Kişiye özel ürün siparişler için geliştirilmiştir.
Esasında büyük işletmeler, depolama aşamasını, müşterilere memnuniyet sağlamak ve rekabetten uzak durmak için son şans olarak değerlendiriyor. Zemine hazır paketlemeler veya uygunluk etiketlemeleri depo operasyonlarına dahil edildi.
2. Depolama Faaliyetlerini Konsolide Etme
Henüz depo yönetimi gibi gelişmiş uygulamalar söz konusu değilken yerel pazarlara yakın küçük bölgesel depolar ile işletmeler faaliyet göstermekteydi. Ancak işletmelerin birden fazla depoyu birleştirerek merkezi büyük bir depo tesisi kurmaları çok sürmedi. Depo yönetiminin ekonomik avantajlarını keşfeden şirketler, merkezileştirme gibi konuların üzerine düştüler. Bu durumda işletme maliyetlerinde de düşüş meydana gelmiştir. Taşınan stok miktarları ve depo tesis sayısı azaldı. Merkezi bir bilgi sisteminin kurulması sağlandı. Bunun için geliştirilen özel yazılımlar özellikle bu ihtiyaçlara net bir şekilde cevap vermeyi başarmaktadır.
3.Esnek Bir Depo Tasarımı
Depo yönetiminizde tercih edeceğiniz esnek tasarımlar, verimli bir iş akışı ve daha etkin bir depo kullanımı sağlar. Esneklik, değişen müşteri istekleri konusunda ve daha iyi ürünler sunma konusunda büyük bir yardımcıdır. Depo sistemlerinize esneklik kazandırmak için tüm departmanlarınızın sürece dahil olması önemlidir. İhtiyaç duyulan blok düzeni sorunsuz bir şekilde tasarlanır. Simülasyon modellemeleri kullanarak depo yönetiminizin verimliliğini ölçebilirsiniz. Tahminleme modülleri bulunan ve verilerinizi iyi bir şekilde analiz etmenize yardımcı olacak depo yönetimi yazılımları, sizin için bir artı sağlayacaktır.
4. Bir Depo Yönetim Sistemi veya Yazılımı Kullanın
İşletmeler, depolama yönetimini daha kolay bir hale getirmek için depo yönetim sistemlerini (yazılımlarını) kullanmaya başlamıştır. Daha doğru bir depo yönetimi için tercih edilen bu yazılımlar; üretim, planlama, sevkiyat ve sipariş gibi süreçleri birbirine bağlayarak süreci yönetmenizi sağlar. Depolama konusundaki stratejilerinizi iyileştirebilirsiniz. Veri toplama teknolojisi ile verilere her yerden erişebilir ve kolayca yönetebilirsiniz. Tedarik verimliliğiniz artar ve depodaki üretkenliğiniz artar. Satıcı müşteri ilişkilerinin geliştirilmesini de sağlar.
5. Depo Operasyonlarını Yeniden Yapılandırma ve Dış Kaynak Kullanımı
Just in Time (tam zamanında teslimat) uygulamalar ile etkili bir tüketici tepkisi yaratabilirsiniz. Pazarın taleplerine kolayca yetişebilir ve tedarik sürecini hızlandırabilirsiniz. Standart boyutlu depo bölümlerinde ürünleri çapraz yerleştirip paketlemek depo gereksinimlerini azaltabilir. Bu gibi uygulamalar, depo yönetiminde verim sağlar. Her bir sipariş için her seferinde depoya gitmek yerine, toplu ürün çıkışları ve bunların takibi yine daha verimli sonuçlar elde etmeyi sağlar. Dış kaynak kullanımı içinse üçüncü şahıslar faydalı olabilir. Özel depolar bu durumda iyi bir çözüm olabilir. Düşük maliyetli bir alternatif olabilir.
Sonuç
Aşama aşama kaydedeceğiniz ilerlemeler ile depo yönetimi operasyonlarınızda başarıya ulaşabilirsiniz. Şirketlerin attığı her adımda teknolojinin kapladığı yer ve kolaylık düşünüldüğünde sizin için geliştirilmiş bir yazılım, süreçleri ve yönetimi oldukça kolaylaştıracaktır. Daha takip edilebilir bir organizasyonlar bütünü için YoneTeam yazılımları, birçok kolaylığı beraberinde getiriyor.