Afrika’da büyük altyapı kazanımları ile birlikte iyi kontrol edilmiş projeler uygulanarak, Afrika’nın altyapı geliştirmede büyük rol oynayacağı öngörülmektedir. Yazımızda, Kazanılmış Değer Analizi üzerinden, projelerde doğrudan kullanımı ve proje yönetiminin performansını ele alan bir araştırmayı inceleyeceğiz.
Projeler; zaman, maliyet ve kalite kısıtlamaları dahilinde yürütülür. Proje yöneticisi bu kısıtlamalar dahilinde proje teslimini en iyi şekilde yapabilmek adına kontrollü bir proje yönetimi kullanmalıdır. Güney Afrika hükümeti altyapı geliştirme projelerinde dünyanın en büyük yatırımcısı olmaya devam ediyor. 2009-2012 yılları arasında altyapı için harcanan miktar 860 milyar ZAR (Yak. 64 Milyar USD) olmuştur. Güney Afrika Hükümeti planlar dahilinde altyapıya, 2013-2030 yılları arasında 4 Trilyon ZAR (Yak. 299 Milyar USD) harcamayı planlamaktadır.
Altyapı geliştirme projelerinin birçoğu acil ihtiyaçlar ve teslim baskısı durumları ile proje yönetimi ve kontrolünün hassas olması gerekliliğini doğurmuştur. Güney Afrika hükümeti gelecek vaat eden inşaat şirketleri için projeler vererek küçük ve orta ölçekli yüklenicileri güçlendirmek için sürekli çaba göstermektedir. Ancak bu şirketler projeden kar elde etmekte başarısız olup iflas bayrağını çekmek zorunda kalmışlardır. Sonuç olarak yarım kalan birçok projenin terk edilmesi, hükümeti bir ek maliyet sorunu ile yüz yüze bırakıyor. Bu durum proje yönetimini kontrol ve yönlendirme açısından verimli proje yönetimi gereksinimlerini kullanmaya doğru itmektedir.
Proje kontrolleri için çeşitli modeller geliştirilmiştir. İnşaat sektöründe; lider parametre modeli, aktivite bazlı oranlar, varyanslar ve Kazanılmış Değer Analizi yöntemi yer almaktadır. Kazanılmış Değer Analizi yöntemi, proje kontrolünde en iyi uygulama olarak kabul edilmektedir. Kazanılmış Değer Analizi; zaman, maliyet ve kaliteyi bütünleştirir. Geleneksel performans ve finansal performans sapmalarını ölçer. Bu kıstasın bazen projenin her seviyesine iletilmesi zordur.
Güney Afrika’da incelenen bu uygulama örneği, Kazanılmış Değer Analizi yönteminin kullanıldığı büyük bir altyapı projesidir (9 Milyar ZAR (Yak. 671 Milyon USD) ve 5 Yıllık Planlı Süre). Projede, farklı iş paketleri için birden fazla ana yüklenici bulunmaktadır. Araştırma için kullanılan veri kaynakları, Kazanılmış Değer Analizi yönteminde çalışmış ve proje yönetiminde ki rollerine göre sayısız görüşme gerçekleştirilmiştir.
Daha fazla bilgi için;
THE USE OF EARNED VALUE MANAGEMENT FOR INITIATING DIRECTIVE PROJECT CONTROL DECISIONS: A CASE STUDY
Ntokozo H. Nkiwane, Werner G. Meyer, Herman Steyn
May 2016
http://sajie.journals.ac.za/pub/article/view/1260/675