İnşaat projelerinin en kritik süreci, şüphesiz maliyetlerle ilgili yapılan hesaplamalardır. İnşaat projelerinin hazırlanması aşamasında, yapının yaklaşık maliyetinin hesaplanması gerekir. Birim maliyetler, metraj, birim fiyat sistemi ve keşif işlemleri yapının yaklaşık maliyetinin hesaplanmasına yardımcı olur.
Bir yapının tahmini maliyetini belirlemek için bazı pratik yöntemlerden yararlanılabilir. “Birim alan maliyeti: Belirli bölgede yapılmış yapının kesin maliyet hesabının yapı alanına bölünmesiyle 1 metrekareye düşen bedeldir.” 1 Bu yapıların hesaplaması işleminde veya o bölge için aynı özelliklere sahip yapılarda 1 metrekare için kabaca bir değer kabul edilir. Elbette bu işlemler yapılırken arsa, malzeme ve işçi ücretlerinin aynı kalması baz alınır. İhaleden önce ayrıca yapılan işlemlerden bir tanesi de fiyat araştırması yapmaktır. Projenin maliyetlerinin hesaplanmasında metraj kavramı da yer alır. “Metraj, yaptırılması düşünülen bir yapının plan ve projeleri üzerinden ölçümleme yapılarak bu yapıyı meydana getirecek olan yapı elemanlarının cins ve miktarlarının belirlenmesi işlemidir.” 2 Metraj hesaplamalarında yapının meydana gelmesinde kullanılacak miktarlar ünite olarak tespit edilir.
Birim fiyat sisteminde ise düşünülen her yapı elemanı için maliyet hesaplamaları yapılır. Bunun için gerekli olan bilgi ise birim fiyat miktarıdır. Üretim girdilerinin cins ve miktarlarının iyi bir şekilde belirlenmiş olması gerekir. Nitelikli tanımlamalar yapılmalı ve piyasa fiyatları belirlenmelidir. Birim imalat hesaplamaları için genel giderler belirlenmelidir ve öngörülen kâr düzeyi iyice belirlenmelidir. Birim fiyat hesaplamalarında; malzeme tutarları, makine tutarları, işçi saat ücretleri, genel giderler ve yüklenici kârı hesaba katılır.
İnşaat projelerinde maliyetleri oluşmadan önce nasıl tespit ederiz? sorusuna teknik bir yaklaşımla cevap verilmek istenirse, yukarıda yer alan bilgilerden yararlanmak olasıdır. Ancak, zamandan kazanmak ve insan kaynaklı hataların önüne geçebilmek için daha teknolojik araçlardan yararlanmak daha olasıdır.
İnşaat Projelerinde Maliyet Hesaplamaları İçin Şantiye Yazılımları
Maliyetlerinizi minimum hata ile yönetmek istemez miydiniz? Hesaplamaların ve sözleşme kurallarının yerine doğru bir şekilde getirildiğinden emin olmak için şantiye yazılımlarının sağladığı kolaylıklardan faydalanabilirsiniz. Oluşturulmuş modüller ile üretim girdilerini belirterek hesaplamalarınızı kolayca yapabilirsiniz.
Sunulan maliyet raporları ile detaylı ve özet bilgiye sahip olabilirsiniz. Her bir mahal için tek ekrandan görebileceğiniz maliyetlere erişebilirsiniz. Oluşturulan analiz ve raporlama araçları, ilerde oluşabilecek risk faktörleri için hazır olmanızı sağlar. Bütçenizi güven altına alabilir ve projenizle ilgili ilerlemeler ve saptamalar hakkında bilgi edinmenizi sağlar. Sahadaki iş gücü ve malzeme kontrolünü kontrol edebileceğiniz şantiye yazılımları, kontrolünüzden çıkması olaylara zamanında müdahale etmenizi sağlar. Personel ve stok sistemleri, kaynaklar ve mahal arasındaki ilişkinin tanımlanması, stokta ne kadar malzeme kaldığını ve ne kadar iş gücü gerektirdiğini öğrenebilir ve gerekli maliyet hesaplamaları yapabilirsiniz.
Maliyet kontrol ve proje yönetim sistemlerinin bulut bilişim teknolojisi ile birleştirilebilmesi, her yerden ve her zaman erişilebilirlik sunar. İyi bir planlama ve denetleme ile maliyetlerinizde tasarruf dâhi sağlayabilirsiniz. Birimler için özelleştirilmiş maliyet analizlerine bakabilirsiniz ve tedarikçilerinizle ilgili kontrolü elinize alabilirsiniz.
İnşaatı yapılacak yapının malzeme, imalat ve taşeron ilerlemelerinin takibini yapabileceğiniz sistem, maliyetleri denetlemenizi ve sorunları büyümeden engellemenizi sağlar. Güncel keşif değerlerinin, saptamaların ve tahminsel verilerin kontrolünü yapabilirsiniz. Her bir maliyet için özelleştirilmiş yazılım modülleri, hesaplamalarınızı ayrı ayrı tutmak yerine tek bir uygulama/yazılım üzerinden gerçekleştirmenizi sağlar.
Projenizle ilgili ilerleyişi de takip edebileceğiniz sistemler, olası aksaklıklarda karşınıza çıkabilecek ek maliyetleri hesaplamanızda da size yardımcı olacaktır. Anlık durum takibi ile riski en aza indirebilir ve olası hataları engelleyebilirsiniz. Ayrıca, sahada toplanan veriler ışığında bitiş maliyetlerini öngörebilir ve tahminlerde bulunabilirsiniz.