Türkiye’nin ekonomisinde oldukça önemli bir yer tutan inşaat sektörü, her geçen yıl çeşitli inovasyon hareketleri ile büyümeye devam etmektedir. “Türkiye’de 2017 Nisan TÜİK verilerine göre 114.446 konutun satışının gerçekleştiği bilinmektedir.“ 1 Geçen yılın verilerine oranla %7,6’lık bir artış söz konusudur. Konut sayısındaki bu artış dahi inşaat sektörünün her geçen gün büyüdüğünün bir göstergesidir. Ancak, inşaat sektöründeki bu büyüme, inşaat projelerinde meydana gelen başarısızlığı engelleyememektedir. 2014 itibariyle, inşaat projelerinde 10 milyon dolar veya daha fazla harcama yapan organizasyonlardan `’ı kadarı başarısızlığa uğramıştır. İnşaat kazaları, vinç kazaları veya hatalı basit kararlar gibi birçok şey inşaat projelerinin başarısız olmasına sebep olabilir. Hatalı inşaat yapılarında birçok kaybın yaşandığı da bir sürpriz değildir. Güvenlik uzmanlarının yetersiz değerlendirmeleri veya üstünkörü teftişler bunların temelinde yer almaktadır.
İnşaat Projeleri Neden Başarısız Olur?
Birçok kişi bu soruyu soruyordur. Kimse sormuyorsa da, inşaat sektörüyle yakından ilgilenen biri iseniz bu sorunun cevabını merak ediyorsunuzdur. Peki, gerçekte bir inşaat projesinin başarısız olmasına sebep olacak şey nedir?
-
Projeyi küçümsemek: Yanlış tahminler, bir inşaat projesinin başarısız olma sebeplerinden bir tanesidir. Yanlış hesaplamalar, şartname hataları, ihmaller, hariç tutulan izinler ve değişen piyasa koşulları, küçümsenen bir projenin ufak adımlardır.
-
Kapsamın dışına çıkmak: Gerçekleştirilecek olan işlerin orjinal anlaşmanın dışına çıkması kapsamın dışına çıkmak olarak açıklanır. Başlangıç için kararlaştırılan müşteri taleplerinin dışına çıkmak, öngörülemeyen koşullar ve kapsamlı ön çalışma yapamayan müşteriler kapsam dışı çalışmalardır.
-
Gecikmeler: Yasal engeller, saha düzenlemeleri veya izin gecikmeleri projeniz için planlanan zaman çizelgesini yavaşlatır ve masrafların artmasına sebep olabilir .Gecikmelerin önlenmesi için her olasılığın göz önünde bulundurulması gerekir.
-
Sürpriz koşullar: Yüklenicinin veya proje yöneticisinin bilmediği koşullar, hiç beklenmeyen sorunların patlak vermesine sebep olabilir. Doğal afetler, yapısal konular veya tasarımsal sorunlar örnek olabilir. Bunların ihale sürecinde planlanması zor olabilir. Olası sorunlara proje öncesi göz atmak, daha az risk ve maliyet anlamına gelmektedir.
-
Belirsizlikler: Projedeki belirsizliklerin giderilmesi önemlidir. İstenilen ürünler ve bu ürünlerin ne şekilde kullanılacağı, önceden belirlenmelidir. Maliyet hesaplamalarının önceden yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde projenin işleyişinde yüksek maliyetler başarısız bir inşaat projesiyle karşılaşmanıza neden olur.
-
Finansman: Her şey sorunsuz ilerliyor olsa dâhi, finans kaynaklarınızın kesilmesi ve inşaat projenizin para kaynağının kesilmesi, projenin gecikmesine ve doğal olarak başarısız bir projeyle baş başa kalmanıza neden olur.
-
Güvenilmez işçiler: Kalifiye elemanların eksikliği veya güvenilmez bir ekip, inşaat projeleri için bir felakete yol açabilir. Görevlerini yerine getirmeyen veya itibarınızı zedeleyecek hareketlerde bulunan taşeronlar, başarısız bir projenin baş mimarlarıdır.
-
İletişim eksikliği: İletişim eksikliği, sahada meydana gelebilecek olası aksaklıkların sebeplerinden bir tanesidir. Doğru bilgi, doğru zamanda, doğru kişiye ulaşmıyorsa inşaat projesinde gecikmeler olacaktır. Maliyetlerin hesaplanmasından, saha raporlarına kadar birçok olumsuz durum birbirini tetikleyebilir. Bu da başarısız bir projenin kapılarını aralar.
-
Yanlış planlama: Sıkı ve esnek olmayan programlar, inşaat projelerinde sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Sürprizlerin ve gecikmelerin hesaba katılmadığı projeler uzun sürebilir ve maliyet artışlarına sebep olabilir. Süre uyuşmazlığı ve proje takibinin gerçekleştirilmesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Başarısız bir proje için bir neden daha bulundu.
Başarısız inşaat projeleri için şu 10 projeyi örnek verilebilir:
Lotus Riverside Kompleksi,
Hyatt Regency Walkway Collapse,
Tacoma Narrows Bridge,
Sampoong Department Store Collapse,
The Leaning Tower of Pisa,
Savar Building,
The Molasses Disaster,
Vdara Hotel & Spa,
Gothard Base Tunnel,
Mecca Crane Collapse
-
https://www.sanalsantiye.com/insaat-sektorunun-2017-yili-tuik-verileri/