Bir inşaat projesi, projeyi en etkili şekilde tamamlamak için tasarlanmış bir bütçe, zamanlama ve tasarlanmış bir yaklaşım içeren bir çalışma planıyla başlar. Etkili proje yönetimi, bir inşaat projesinin tüm yönlerini kontrol etmeyi gerektirir: projenin takibi bu noktada çok önemlidir. Genel performansı ölçmenin bir yolu, kazanılan değer olarak adlandırılan toplam performans ölçütünü kullanmaktır. Kazanılan değer, maliyeti ölçmek ve performansı temel plana göre zamanlamak için kullanılır. Tüm işler planlanır. Bütçeler belirlenir ve zamanlama ayarlanır. Zaman ve maliyet ve zamanlama ölçüm taban çizgisini oluşturan planlı değer artışları planlanır. Kazanılan değer, esas olarak işin ilerlemesini izlemek ve tamamlanmış işleri planlı işlerle karşılaştırmak için kullanılır. Tüm bunların akabinde ise projede etkili bir izleme kaydedebilmek ve tamamlanmış işleri planlı işlerle karşılaştırmak için yeni modeller geliştirilir. Verimliliği büyük ölçüde arttıracak, takip için gereken çalışma saatlerini ve zamanı azaltacak ve tahminlerde daha doğru sonuç verecek yeni yöntemlerdir.
İnşaat projelerinin takibinde, bugün birçok belge ve raporlama şeklinden bahsetmek mümkündür. Günlük, haftalık ve aylık şantiye raporlamaları ile projenin ilerleyişi an ve an kaydedilir. Böylece hem projenin takibi yapılabilir, hem de programın ilerleyişi kontrol edilebilir. Yapılan takip, projede oluşabilecek olası aksilikleri de önlemeye yardımcı olur. Özellikle görseller ile desteklenen raporlamalar, yerinde tespitler yapmayı kolaylaştıracak ve varsa sorunlara yönelik daha etkili çözümler geliştirmeyi sağlayacaktır. Ayrıca projenin ilerleyişine ilişkin kesin kanıtlar bulunacaktır.
İnşaat projeleri fotoğraflarla takip edilebilir mi? Şantiyelerdeki ilerlemeyi izlemek, büyük ölçüde tutarsız sonuçlara sebebiyet verebilir. Kağıt üzerine alınmış notlar, eskimiş ve takibi zor bir takip yöntemi olarak kabul görmeye başlamıştır. Takip yöntemleri mobil uygulamalar veya şantiye yazılımları ile değiştirilebilir. Deneyimler, proje veya inşaat projesinde yer alan yöneticilere ait olsa da en doğru sonuca ulaşmak için teknolojinin gücünden yararlanmak faydalı olacaktır. Bir diğer konu ise kağıt üzerindeki belgelerin doğruluğudur. Bir taşeron yapılan çalışmaya ait yer bilgisini veya yapılan çalışmaya ait miktarları iletmeden raporlama yapabilir. Bu durum hem yanlış bilgilendirmelerin önünü açacaktır hem de tutarsız bir bilgi kaynağı oluşturacaktır. Bu noktada görseller, yani fotoğraflar ile desteklenen inşaat projeleri, daha başarılı ve kesin sonuçlar elde etmeye yardımcı olacaktır. Kolay ve hızlı olması sebebiyle de fotoğraflama tekniği projenin ilerleyişini hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Proje ekiplerinin bekleme süresi de azalacaktır.
İnşaat Projeleri İçin Gelişmiş Takip Yöntemleri
Türkiye’de henüz tam olarak yaygınlaşmış olmasa da dronlar, hızlı şantiye dokümantasyonu için go-to-go araçları haline gelmiştir. Dronelar ile daha iyi bir fotoğraflama yapmak ve daha geniş açılar yakalamak da mümkün olacaktır. Sunulan hava perspektifi, doğru bir görsel veri yakalamaya yardımcı olabilir. Görsellik daha net bir bakış açısı yakalamaya yardımcı olacaktır.
Projelerin takibi için geliştirilen daha doğrusu şantiye yazılımları ile entegre çalışan sistemler (modüller) de bulunmaktadır. Dokümantasyonları otomatikleştirmeye yardımcı olan bu yöntemler arasında fotoğraf çekimlerini otomatikleştirmek gibi çözümler bulunuyor. Ayrıca gelişmiş bulut tabanlı sistemler aracılığıyla bu görselleri müşteriniz ile de paylaşabiliyor ve tüm proje sorumlularının erişebileceği ortak bir entegre sistem kullanabiliyorsunuz. Profesyonel ilerleme raporlarınız içinse SmartRise’ın fotoğraflarla şantiyenizi takip edebileceğiniz özelliğine göz atabilirsiniz. SmartRise gelmişmiş çözümleri ile şantiye alanlarını takip etmeniz için birçok yeni sistemi sizlerle buluşturur. SmartRise’ın inşaat projelerine ve şantiye proje yönetimlerine yönelik diğer özelliklerini keşfetmek, raporlama ve analizleri daha kolay bir hâle getirmek için şimdi iletişime geçebilirsiniz.