27 Tem · 3 dk okuma

Şantiye İçi İletişim Neden Önemlidir?

Şantiye içi iletişim neden önemlidir? Şantiyelerin doğası gereği telaşlı ve hızlı bir iş akışına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu kaotik ortamda iletişim ve bilgi paylaşımı sorunları ise kaçınılmazdır. Genellikle bilgi dağınık bir haldedir ve parçalanır. Elde edilebilirlik (bilgiye erişilebilirlik) gerçekten zor olabilir. Eski usul şantiye yönetimlerinde genellikle belirli kişilerin bilgiye erişebildiği bir süreç hâkimdi. Bu durum ise düşük üretkenliğe, gecikmelere ve yanlış anlamalara ve elbette tekrarlanmaya neden oluyordu. Oluşan bu kaotik ortam, bilgi paylaşımı ve iletişim sorunlarının arkasındaki nedenlerden sadece bir tanesi olarak görülebilir. Şantiyeler, büyük ve karmaşık bir süreç dâhilinde büyümektedir. Bu büyümeye karşın iletişim için geliştirilen yöntemler ve araçlar hala eskidir. Sözlü iletişim veya kâğıt desteleri yoluyla pasif bir iletişimin, daha doğrusu iletişimsizliğin söz konusu olduğu pek de yanlış olmayacaktır.

Farklı inşaat yapılarında, kiminle ve nasıl iletişim kuracağınızla ilgili önemli roller oynayan ve somut bilgiler için ortak bir süreç olmayabilir. İşçiler ise sürekli olarak farklı alanlarda faaliyet gösterdiği için onların nasıl ve ne zaman ne yaptığını takip etmenin zorluğu ise şaşırtıcı değildir. Büyük bir şantiyede, birçok farklı taşeron bulunmaktadır. Herkes ile aynı iletişimi kurmak veya herkes ile birebir iletişim kurmak mümkün olmayabilir. Bu durum, etkili bir iletişimin önünü kesecektir. Yanlış anlaşılmalar meydana gelebilir ve olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. 

Yanlış İletişim Nasıl Sonuçlar Doğurur?

Yanlış iletişim, inşaat endüstrisini çeşitli alanlarda etkileyebilir; bu durum genel inşaat süreci ve sonuçları üzerinde çeşitli olumsuz sonuçlar doğurabilir. Projenin zaman çizelgesini, nihai sonucun kalitesini, yasal yönü, belirlenmiş bütçeyi ve hatta insanların güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilir. 

Yanlış anlaşılmalar, net olmayan raporlar veya yazılar, farklı anlatım dilleri veya yanlış kullanılan terimler gibi birçok sebep sıralanabilir. Bunlara eksik çizimler ve belgeler de eşlik ediyorsa, büyük bir iletişim sorunu ile baş başasınız demektir.

Şantiye İçi İletişim Nasıl Güçlendirilebilir?

Cihazlar ve teknoloji bu konudaki en büyük yardımcılar olarak öne çıkacaklardır. Kullandığınız cihazın türüne bakılmaksızın, ekibin diğer üyeleriyle iletişim kurmanıza olanak sağlayan güncel dijital çözümler kullanmak önemlidir. Daha iyi anlaşılması için mesajlarınızda daha net ve anlaşılabilir ifadeler kullanmaya özen gösterin. Mesajlar ve bilgiler için açık iletişim hatları ve emir komuta zinciri oluşturmak iletişimi güçlendirecektir. Argodan kaçınarak basit ve doğrudan bir iletişim kurun. Projenin tüm aşamalarını ve tüm süreç ortaklarıyla yapılan revizyon işlemlerini doküman yazılımları veya modelleriyle iyileştirin. 

Yeni ekipman, yazılım, uygulamalar ve güvenlik özellikleri gibi konularda sürekli eğitimleri benimseyin. Proje sürecinde; mimarlar, müteahhitler veya inşaat işçileri hakkında yapılacak geribildirimler önemlidir. Geribildirimlerin takibinin yapıldığından emin olmalısınız. 

İletişim kurulan bağlantıların veya araçların çalışabilirliğinden emin olun. Çalışan ağların mevcut olduğundan emin olun. Nitelikli yüklenicileri ve çalışanları seçmek, tüm ekip iletişiminde kolaylıklar sağlar. Etkili bir iletişim için kalifiye bir ekip kurabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz bazı ufak detaylar, zayıf iletişimlerin önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Şantiye içi iletişimin güçlendirilmesi ile proje sürecinin iyileştirmesi sağlanabilir. Proje sürecinde meydana gelebilecek insan kaynaklı hatalar en aza indirgenebilir ve daha verimli bir çalışma stili geliştirilebilir. Ekip üyeleriyle iletişim halinde olmak, ayrıca onları motive edici birer eylem olarak da düşünülebilir. Etkili bir iletişim için şantiye yazılımlarından da destek alabilirsiniz. SmartRise iletişim ve koordinasyon modülü ile hem çalışanların takibini hem de iş takibini kolayca yapabilirsiniz. Tek bir ekrandan kolayca tüm süreci takip edebilmek için SmartRise’ın etkili ve verimli çözümlerini keşfedin!

 

 

 

Keşfetmeye Devam Et
Nisan 30 · 5 dk okuma
Hakediş Nasıl Yapılır? Hakediş Örneği

Hakediş, inşaat projelerinde işin ilerlemesine bağlı olarak ödemelerin hesaplanmasıdır. Bu blogda, hakedişin nasıl yapılacağını adım adım açıklayacak ve bir örnekle sürecin daha iyi anlaşılmasını sağlayacağız. Doğru hakediş, bütçe kontrolü için kritiktir.

Devamını Oku
Kasım 02 · 4 dk okuma
CPM (Kritik Yol Yöntemi) Nedir?

CPM (Kritik Yol Yöntemi), projelerin sürelerini belirlemek ve yönetmek için kullanılan bir tekniktir. Faaliyetlerin sıralanması ve kaynakların etkin kullanımı ile zaman tasarrufu sağlanır.

Devamını Oku
Proje Yönetimi Aralık 18 · 4 dk okuma
İş Kırılım Yapısı Nedir ? (WBS)

Bu blogda, İş Kırılım Yapısı (WBS) kavramı ele alınacak. Projeleri daha yönetilebilir parçalara ayırarak planlama, zamanlama ve kaynak yönetimini nasıl kolaylaştırdığını keşfedeceğiz.

Devamını Oku

Başarı Hikayelerimiz